FiB

27 juni 2011

Domstol för att begrava historien

 Idag har rättegången i Kambodja mot de röda khmerernas ledare - den tidigare nummer två i ledningen under Pol Pot,  Nuon Chea; förre utrikesministern Ieng Sary, tidigare presidenten Khieu Samphan och tidigare ministern för sociala frågor Ieng Thirith inletts.
Franska Liberation säger att rättegången riskerar att köra fast, dels för att de åtalade är så gamla och sjuka att de har svårt att närvara och deras tillstånd väcker berättigade invändningar av försvaret, dels för att rättens ordförande domaren Nil Nonn har svårt att leda förhandlingarna.


Nuon Chea började första dagen med att ställa ett ultimatum genom sin advokat, holländaren Michiel Pestman. Antingen är rätten beredd att diskutera påståendet att rättegången är "så orättvis att den bör stoppas", eller också kommer Nuon Chea inte att delta i rättegången.

 "Varför har det inte skett någon utredning av USA:s bombningar av Kambodja och den tvivelaktiga roll vietnameserna spelade året efter de röda khmerernas störtande? Varför försöker domstolen begrava historien?"

 Mindre än en timme senare, säger en av Ieng Thiriths advokater att hon vill följa arbetet från en cell med en TV på grund av hennes bräckliga hälsa. 

 Michael Karnavas, USA-advokat för Ieng Sary, förklarade med hänvisning till den internationella krigsförbrytartribunalen för Jugoslavien att det "är ett brott de mänskliga rättigheterna… att tvinga den tilltalade att vara närvarande när han eller hon inte kan eller vill närvara."

Även Khieu Samphan, som försvaras av den ryktbare franske advokaten Jacques Vergès, för dagen oberörd som en sfinx, begärde att få följa rättegången från en cell med en TV-skärm.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.