FiB

25 juni 2013

Det tyska horhuset
I senaste numret av USA-tidskriften Time rapporterar om den spirande tyska sexindustrin. Tyskland har blivit världens största horhus och på botten av industrin finns kvinnor som gör det för en Big Mac.

"Kristdemokraten" Merkel tiger. Liksom de gröna. Liksom s och Die Linke.
Tusentals bordeller och hundratusentals prostituerade har ökat konkurrensen och pressat priserna kraftigt i den tyska sexhandeln, heter det. Prostitutionen blev laglig under s-ministären Schröder 2002 och då tig den öppna sexhandeln fart. Det finns enligt uppgift cirka 3 000 red-light-anläggningar i landet, och 500 bordeller enbart i Berlin ensam. Uppskattningsvis betalar över 1 miljon tyska män om dagen för sex.
Ett av de klassiska argumenten för att legalisera prostitution är att erkänna och reglera världens äldsta yrke skulle förbättra villkoren för sexarbetare. Högern har sitt patriarkala försvar för prostitutionen, liberalerna sin tro på den fria företagsamheten och "vänstern" solidariserar sig med "sexarbetarnas" fackliga strävanden.

Tysklands "gröna" försvarar aktivt den fria sexindustrin med att det skulle ha blivit lättare att "reglera förhållandena" - ett påstående som står i skriande motsättning till verkligheten. Summa summarum: ingen ifrågasätter denna människohandel, detta slaveri. Att fattiga människor inte bara ska slita ut sig i kapitalets intressen. De ska också sälja det allra intimaste, det som för "normala" människor är en viktig del i par- och familjebildning. Och över alltsamman tronar kansler Merkel, som har mage att kallas sig både "kristen" och "demokrat".
I maj publicerade Der Spiegel en serie av berättelser som belyser de avskyvärda råder för prostituerade i Tyskland, varav en del säger att de kommit till landet mot sin vilja. Berättelserna handlar om unga kvinnor från Rumänien och Bulgarien som var omedvetet luras till att komma till Tyskland, där de tvingas betjäna dussintals män varje dag, till priser från 49 euro och uppåt. Av detta får en del kvinnor bara behålla en spottstyver och de tillåts aldrig att lämna sina bordeller.
I början av juni visade ARD en dokumentär där det sades att sex är billigare i Berlin än någon annanstans. "Tyskland är utan tvivel det största horhuset i Europa", säger en dansk bordellkund, enligt Die Welt.

En 23-årig prostituerad som arbetar i Köln, berättar för Der Spiegel att rådande kurs på gatan är 40 euro, men att det finns bulgariska och rumänska kvinnor som säljer sig för under 10 euro. "Det finns kvinnor här som gör det för en Big Mac."

Nu är naturligtvis frågan vad de svenska partierna säger om det här. Hittills tiger de som muren.

Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. Jo, jo. Världens äldsta yrke torde vara - just det: barnmorskans.
    Men när det gäller prostitutionen är det en särskilt envis företeelse.I teorin är alla emot, men i praktiken finns den - även i jämställda former och förment socialistiska länder. Troligen är kvinnan det mest utsatta könet. Redan John Takmans undersökning från slutet av 1960-talet talar sitt tydliga språk. Den texten finns bl.a. i den av Joachim Israel sammanställda antologin "Social avvikelser och social kontroll (Almqvist & Wiksell, 1968).

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.