FiB

7 september 2013

Världens folk mot Obama

Ledare för länder som utgör mer än hälften av världens befolkning motsätter sig militära åtgärder mot Syrien utan ett FN-mandat

Ryssland , Kina , Indien , Indonesien , Argentina , Brasilien och Sydafrika var bland de länder som öppet talade mot militära insatser som inte godkänts av FN:s säkerhetsråd , avslöjade Putin efter det avslutade G20-mötet i S:t Petersburg. (Klicka på bilden för förstoring!)

Under sitt avslutningstal vid G20-mötet påpekade den ryske presidenten att världens folkrikaste muslimska majoritet nation - Indonesien - var en  "kategorisk motståndare " till anfall mot Syrien .
"Indonesiens hållning är tydlig. President Yudhoyono har sagt att , samtidigt som landet bekräftar att användningen av kemiska vapen mot oskyldiga civila inte kan godtas, måste vi se vem som faktiskt utförde attackerna . Därför bör vi vänta på FN:s inspektörer att meddela resultatet av sin utredning", sade Indonesiens utrikesminister Marty Natalegawa sade i ett uttalande publicerat på president Susilo Bambang Yudhoyono officiella hemsida .
Övriga medlemmar i BRICS-blocket av tillväxtekonomierna - Brasilien , Indien och Sydafrika - uttryckte också sitt starka motstånd mot möjligheten av en USA-ledd militär attack .
Sydafrikas president Jacob Zuma angrep idén om en militär intervention i Syrien inför toppmötet och sa att man inte kan "tiga när ett land bombas till aska framför våra ögon." Zuma underströk att FN är " den enda myndighet som kan ingripa militärt i något land"  i sitt tal tidigare i veckan .
För ett militärt anfall talade USA, Turkiet, Kanada, Saudiarabien, Frankrike, Australien, Japan, Sydkorea, Storbritannien och Italien.
Ytligt betraktat är G20 kluvet mitt itu 10-10, men ser man till ländernas storlek var G20-mötet ett rungande nej från världen till Obamas krigshysteri. Och av de 10 som är för krig är det inget land som ännu beslutat att delta i det.
Från Washington rapporteras att senator John McCain fångats på bild när han spelar Internetpoker under debatten om ett eventuellt Syrienkrig...
När frågan när representanthuset inom kort får han anledning att stänga av sin pokermaskin.


Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.