FiB

12 juni 2014

Hitler befriaren


Det har sagts att vi som kritiserar juntan i Kiev överdriver det fascistiska hotet.

Vad sägs om det här då?

Borgmästaren i Cherson Odartjenko håller tal på segerdagen 9 maj. Åhörarna som får höra honom kalla Hitler för "befriare" ropar "Skam!"

En kvinna med ett barn går upp och tar ifrån honom mikrofonen. När en av hans medarbetare ställer fram en annan mikrofon försvinner den också.
Det avsnitt i guvernören Odartjenkos tal som gjorde folk rasande var när han beskrev Hitlers motiv för att invadera Ukraina:

"Om ni läser historien - den sänds nu många TV-program om detta - ser ni att det första han (Hitler) lade fram var parollen om människans frigörelse från det kommunistiska oket, att befria människor från tyrannen Stalin och annat. Och det var Hitlers främsta motiv...."

Där brast det uppenbarligen för många. Men det Odartjenko ville säga var egentligen något helt annat, nämligen att Rysslands president Putin är precis som Hitler - en ockupant som vill befria Ukraina.

Och att jämför Hitler och Putin är som bekant helt comme il faut både i det brittiska hovet och i Arvsfurstens palats i Sverige.

Med Odartjenko trasslade in sig så till den grad att han röjde den mycket enklare tanke som utan tvekan är i omlopp i Ukrainas nationalistiska elit - att  Hitler var "befriaren". Folket tog honom på orden.

Så ställs vi inför den gamla frågan - när blir dumhet brott? När blir historiemanipulation i syfte att trycka ner "undermänniskor" fascism?

Idag utlovar juntans försvarsminister att alla invånare i Donbass  ska genomgå filtreringsläger.

http://www.kp.ru/online/news/1760143/

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.