FiB

20 september 2014

Flyktingarna väst skapar


60 000 människor beräknas ha kommit över från Syrien till Turkiet det senaste dygnet.Totalt har Turkiet fått ta emot 847 000 flyktingar från ett krig som Nato-landet självt med alla medel har underblåst.


USA beslutade i veckan att pumpa in ytterligare 500 miljoner i stöd till Syriens islamister. Syftet sägs vara att bekämpa IS. Men i praktiken torde det vara omöjligt att avgöra var pengarna hamnar. I Irak har stupade IS-ledare burit pass som visar att de använt Turkiet som bas. De har gått in som "vanliga" USA-stödda krigare för att komma ut i Irak som USA-fientliga IS-terrorister.

I princip allt USA har gjort i Irak har pekat fram mot IS. Upplösningen av Saddams armé, satsningen på etnisk/konfessionell söndring genom att å ena sidan stödja shiterna och kurderna och å andra sidan gå in för att krossa den gamla sunnieliten – har skapat utrymme för IS. Genom att USA nu bombar IS-positioner och bl.a. USA, Tyskland och Israel satsar på ett ytterligare militariserat Kurdistan kommer den söndringen bara att fördjupas.

Ser man på kartan inser man att de viktigaste länderna för att kontrollera IS förutom Irak är Iran, Syrien och Turkiet. Men USA har ordnat det så fiffigt att inget av dessa länder är i stånd att hjälpa till.

Turkiet har inte ens terroriststämplat IS. Iran vill USA inte samarbeta med (officiellt) och Syrien är ett land som USA i tre år arbetat för att lägga i ruiner.

Även Sverige har varit med om att stödja det islamistiska upproret mot Syriens sekulära regim,

När man talar om flyktingar som behöver stöd glömmer man ofta att de länder som tar emot flyktingarna ofta är desamma som underblåser konflikterna.

Sverige har deltagit med trupp i kriget i Afghanistan och Sverige har i EU röstat för att bl a tillåta europeiska länder att pumpa in vapen i Syriens islamiströrelser och köpa olja som de olagligt lagt beslag på. Denna oljehandel är för övrigt en av ISIS/IS (Islamiska staten) främsta finansieringskällor.

Stefan Lindgren

2 kommentarer :

 1. Orsak och konsekvens

  Sveriges vapenindustri bör betala en särskild vapenskatt i procent på omsättningen för det elände som deras export av ammunition, sprängämnen, bomber och vapen orsakar.

  Att fortsätta sälja vapen bidrar till att skapa enorma flyktingsströmmar från bl a Mellanöstern. När spillorna av utbombade och överlevande dyker upp i Sverige så möts de med misstro och fiendskap – om de inte med första bästa flyg skickas tillbaka till krigshelvetet.

  Det är inte längre rimligt att svenska skattebetalare ensamma ska stå för flyktingsmottagning och de övriga konsekvenserna av den svenska vapenexporten

  SvaraRadera
 2. Den åsyftade svenska vapenindustrin ägs väl av Us/Uk till stor del?

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.