FiB

21 september 2014

Kambodja plundrat

När den italienske arkeologen Simon Warrack bläddrade i Sotheby New Yorks auktionskatalog förra året, kunde  inte tro sina ögon. Med ett startpris på två miljoner dollar skulle en kambodjansk staty i naturlig storlek, en 250 kg tung krigarstaty, mer än 1000 år gammal,  auktioneras ut i New York. Katalogen skröt: "Om man skulle välja ut en enda skulptur som symboliserar khmerernas konst, skulle det vara denna staty".

Vad katalogen inte nämner är att statyn stulits från  templen i Koh Ker i norra Kambodja. Enligt vad al Jazeera påstår i presentationen av en programserie som just startat skulle de ansvariga vara röda khmerer, men det är ingenting som underbyggs i programmet.


Tvärtom finns det många vittnesmål om hur de röda khmererna vakade över landets klenoder, även efter det vietnamesiska invasionen i december 1978. Men under det efterföljande kriget gavs uppenbarligen tillfälle för ligor att frakta ut stulna konstföremål. Just den här figuren hamnade hos en amerikan bosatt i Thailand, där han bl.a. var sponsor för det thailändska kroppsbyggarförbundet.

I del 1 av programmet får vi följa jakten på vem som stal den s k Bhimastatyn, som i maj i år faktiskt kunde återbördas till Kambodja. Del 2 kommer nästa vecka.

Kom ihåg att fallet med Bhimastatyn är ett lyckligt undantag. Massor av stulna artefakter från Kambodja finns runt om i västvärldens museer och privata samlingar. Handeln med stulen konst från Kambodja omsätter enorma belopp, 2 miljarder dollar om året säger en expert.

Man kan också fråga sig hur det är ställt i Sverige. Håller svenska kulturvårdande myndigheter garden upp mot handel med olagligt förvärvad konst? Se här för en kritisk granskning av Östasiatiska museets hållning.


Stefan Lindgren

1 kommentar :

 1. Hejsan.
  Problemen är gigantiska.
  Vi behöver inte ens gå utanför landets gränser, för att se liknande problematik:
  http://antikmonologen.blogspot.se/2014/03/antikrundan-brister-i-omdome-igen.html
  Mvh,
  Nicklas/Antikmonologen

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.