FiB

1 september 2014

Aaslund mot "barbarerna"

Anders Åslund, liberal f d professor, f d Jeltsinrådgivare och f d svensk diplomat sitter nu i Washington på det s k Petersoninstitutet och bedriver propagandaarbete mot Ryssland, en gång hans drömmars mö.

Bland annat roar sig Åslund - eller Aaslund som han får heta over there - att förfölja en kväkare vid namn David Johnson som i många år gett ut ett dagligt nyhetsbrev med mängder av artiklar om skeendet i det forna Sovjetunionen.
 
Enligt Åslund har Johnson grovt brutit mot objektiviteten när han publicerat en Russia Today-rapport om människorna i Lugansk som utsätts för daglig artilleribeskjutning. Det är lögn, säger den svenske exprofessorn. Enligt honom kan ryska media delas in i några få läsvärda (Vedomosti, Echo Moskvy och Slon) och "barbarerna (putinistas)".

Det är ett intressant språkbruk. Barbarer var romerska imperiets beteckning på dem som inte talade latin. Putinista är ett amerikanskt inneord som anspelar på latinska ord för "hora". David Johnson fortsätter fullständigt oberört att publicera mängder av material från båda sidor i den pågående konflikten. 
 
Apopå "barbari" kan man t ex ta del av den här fotorapporten från mordbranden i Fackföreningarnas hus i Odessa - http://ersieesist.livejournal.com/813.html
Jag rekommenderar ingen med svaga nerver att klicka på den länken.

Stefan Lindgren


1 kommentar :

  1. Att Åslund jämför ryssarna med barbarerna framstår för dem som till skillnad från Åslund har lite historiska kunskaper, snarare som en komplimang: http://www.svd.se/kultur/litteratur/romarnas-goda-grannar_2769841.svd

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.