FiB

25 september 2014

Skolkaoset fortsätter


Den svenska skolan är i djup kris. Risken för att den krisen djupnar är påtaglig eftersom politikerna är på helt fel spår och den demokratiska diskussionen är satt ur spel.

Jag ska ta det enkelt.

För det första har vi friskolereformen som är en huvudorsak till förfallet. Det är som Harry Schein sa om uppkomsten av en mängd TV-kanaler – begåvningarna ökar inte i samma takt, alltså sjunker kvaliteten.

Men här uppstår en statistisk synvilla som skamlösa privatiserare använder för att fortsätta utförsåkningen. Man visar att resultaten i friskolorna är lite bättre än i kommunala skolor. Men splittringen av resurserna gör att de gemensamma resultaten sjunker.

För det andra har vi ett hierarkiskt näringsliv och ett hierarkiskt samhälle som till varje pris vill påtvinga skolan en hierarkisk modell. Vi ska ha förstelärare, andralärare, tredjelärare... Vad säger föräldrar som upptäcker att deras barns klassföreståndare bara är andralärare? Vi ska ha "statushöjande" åtgärder. Vi ska ha lärarlegitimation ungefär som om kunskap är något som bara får administreras med recept. Lärarförbundet, borgerligt dominerade som de är, nickar och applåderar.

Dagens avslöjande att hälften av alla gymnasielärare är obehöriga ledde till en Pavlovsk reaktion från Ibrahim Baylan: jo då måste vi till varje pris ut och jaga akademiker och öka intaget till lärarhögskolorna.

Om hela skolan är i gungning så är ett storstilat försök att snabbt byta ut halva lärarkåren ett garanterat recept på kaos.

Höga vederbörande måste förstå att det fullständigt saknas vetenskapligt stöd för att de obehöriga lärarna skulle vara sämre lärare än det lilla fåtal som har lyckats få sin legitimation.

Införandet av legitimationstvång för att sätta betyg som införs i sommar kommer bara att skapa byråkratiskt godtycke. Det kommer att öppna för korruption, eftersom betygen inte sätts av den som har den dagliga kontakten med eleven.

Jag har själv arbetat flera år på högstadium och gymnasium som s k extra adjunkt med en universitetsexamen som enda kvalifikation. Jag vet att i skolan är det helt andra egenskaper som avgör än dem som lärarhögskolan eventuellt kan locka fram eller som en doktorsexamen kan tillföra.

En lärare måste kunna fängsla och engagera, han/hon måste vara god psykolog, en människovän och utrustad med änglalikt tålamod (på någon/några punkter brast jag). De som inte har de egenskaperna nöts snabbt ner och lämnar yrket. Baylan måste dumpa hela det Björklundska militärt hierarkiska synsättet (vilket  f ö militären också skulle må bra av – avskaffa gradbeteckningarna!).

Om ungarna ska visa lärarna respekt, måste väl politikerna göra det och inte behandla de "obehöriga" som något katten släpat in från gatan. Avveckla friskolorna, slå vakt om lärarna och alla "olegitimerade" vardagshjältar som står ut med fnosket! Föräldrar, lärare, elever - gör uppror! Vi är inte skit!

Stefan Lindgren 

3 kommentarer :

 1. Bra Stefan! Jag har nästan givit upp. Allt är redan sagt ur min utslitna strupe och via mina nernötta tangenter. Nya röster måste ta vid. Stoppa det skändliga!

  SvaraRadera
 2. Tror inte Björklund tänker sig ett militärt hierarkiskt system utan ett system där fler dugliga individer söker sig till läraryrket. Och då måste man ha morötter precis som i alla andra karriärer. Bort med privatiseringen så kommer resurserna in som betalar det hoppas jag också. Jag anser att de borgerliga på sikt är ute efter att lösa problemen marknadsekonomiskt så att man får betala ur egen ficka för barnens skola och därför är den nuvarande krisen ett övergående problem för dem som har råd. Däremot vet jag inte om Björklund tänker så och jag håller med dig om att det därför finns skäl till stark kritik mot helheten i hans tänkande. Det går inte ihop att sprida ut resurser och sänka skatter och höja ambitioner för statens utgifter.
  Men det skulle inte skada om det fanns valfrihet inom det samhällsstyrda jämlika skolsystemet så att föräldrar som till sina barn vill ha en skola av klassisk typ med läxor och krav kan välja det respektive ett alternativ av annat slag för dem som inte gillar det klassiska. Om de ideologer som inte gillar den klassiska typen också vill hindra andra att få tillgång till den och vill tvinga på alla nån variant av flumskola då slår jag bakut.

  SvaraRadera
 3. Stefan har tidigare tagit upp detta med läxhjälpen. Det är ytterligare en aspekt på hur man vänjer befolkningen vid att man betalar ur egen ficka för barnens skola, men i förlängningen, tillsammans med privatiseringen, pekar det i riktning mot det anglosaxiska privatskolesystemet för dem som kan och vill betala själv. Och den kris som skapats misstänker jag är avsiktlig även om jag inte tror att Björklund varit helt införstådd. Krisen som får beslutsfattarna att vrida sina händer och mjukar upp oss inför en ytterligare nedmontering av resterna av den för den anglosaxiska eliten förhatliga socialt ansvarskännande svenska modellen av marknadsekonomi.
  En viktig faktor är förstås, som Stefan ofta påpekat i olika sammanhang att S inte haft någon egen linje. Kanske därför att alla ledande politiker trimmas av de anglosaxiskt dominerade tankesmedjorna direkt eller indirekt.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.