FiB

2 september 2014

Soldatmödrarna avslöjar


Idag intervjuas Valentina Melnikova i en av de ryska soldatmödrarnas organisationer i webb-TV-kanalen Dozjd och västmedia följer efter på en lång rad.

Vad Melnikova har att säga är att 15 000 soldater ur Ryska federationens armé i tysthet har skickats till kriget i Ukraina, både värnpliktiga och kontraktsanställda. Hon känner "hat" mot den ryska ledningen som skickar iväg dem i tysthet och försätter familjerna i en svår situation, genom att deras söner dör men dödsorsaken hemligstämplas. Det är precis som Afghanistan, säger hon.
Som bevis anför hon en lista över ryska soldater som uppges ha tjänstgjort i Ukraina:

Ur 98:e Svirdivisionen:
Архипов Сергей. Tillfångatagen av Ukraina, 31 augusti hemskickad till Ryssland.
Генералов Алексей. Tillfångatagen av Ukraina, 31 augusti hemskickad till Ryssland.
Горяшин Андрей. Tillfångatagen av Ukraina, 31 augusti hemskickad till Ryssland.
Кузьмин Артем. Tillfångatagen av Ukraina, vårdas för brännskador i S:t Petersburg
Мельчаков Иван, ефрейтор. Tillfångatagen av Ukraina, 31 augusti hemskickad till Ryssland.
Митрофанов Артем. Tillfångatagen av Ukraina, 31 augusti hemskickad till Ryssland.
Почтоев Егор. Tillfångatagen av Ukraina, 31 augusti hemskickad till Ryssland.
Романцев Иван, ефрейтор. Tillfångatagen av Ukraina, 31 augusti hemskickad till Ryssland.
Савостеев Владимир, 27 лет. Tillfångatagen av Ukraina, 31 augusti hemskickad till Ryssland.
Селезнев Сергей. Spårlöst försvunnen efter 22 augusti.
Смирнов Сергей. Tillfångatagen av Ukraina, 31 augusti hemskickad till Ryssland.

17-e motorskyttebrigaden
Араптанов Марсель. Stupad, begraven i Basjkirien.

31-я gardesfallskärmsbrigaden
Ахмедов Руслан Ахатович, 25, десантник. Gripen i Donetskregionen.
Бушин Николай, замкомзвода. Stupad 26 augusti 2014
Ильмитов Арсений Аркадьевич, 32 года, старший сержант. gripen i Donetskregionen
Кильчинбаев Ильнур, 28 лет, старший стрелок, служил по контракту. Stupad, kroppen ännu inte hemskickad

76-e fallskärmsdivisionen
Бычков Руслан, kontraktsanställd, försvunnen efter 17 augusti
Карпенко Алексей Викторович, 30 лет. Stupad, begraven utanför Pskov
Кичаткин Леонид Юрьевич. Stupad, begravd i byn Vybuty
Kороленко Антон. Stupad, begravd i Voronezj
Лыкин Алексей, 20 лет, vpl, försvunnen 17 augusti 2014
Максимов Илья, 20 лет. Försvunnen under övning i Rostov
Осипов Александр Сергеевич. Stupad, begravd i Vybuty

9-e motorskyttebrigaden
Воронов Александр, разведчик. Stupad utanför Lugansk
Давоян Армен, 21 год, разведчик. Stupad utanför Lugansk

18-e enskilda motorskyttebrigaden
Пешков Юрий, 38 лет, подполковник. Stupad
Пилипенко Евгений, 27 лет, старший лейтенант, командир ремонтной роты. Stupad

1 motorskyttebataljonen
Туманов Антон, 20, младший сержант. stupad 13 augusti utanför Donetsk

Det sägs att det egentligen är minst 400 soldater på den här listan, men osynliga listor är svåra att kommentera.

Vad ska man då säga om Melnikovas utspel? Oro för att kriget ska trappas upp och Ryssland dras in i konflikten är naturligtvis förståelig. Men man kan inte helt befria sig från intrycket att hon säger saker som hennes västliga finansiärer vill höra.

De ryska soldatmödrarna är i själva verket djupt splittrade. Fljora Salichovskaja som representerar den patriotiska grenen av rörelsen säger att Melnikova pratar strunt: inga reguljära soldater har skickats till Ukraina.

Av 28 personer på Melnikovas lista är till att börja med 10 soldater desamma som nyligen skickades hem efter att ha gripits i Ukraina. Enligt officiella uppgifter hade de förirrat sig under uppdrag i den ryska gränszonen, vilket är en fullt möjlig förklaring. Minst 500 ukrainska soldater har kommit in på ryskt territorium av samma skäl utan att Ryssland anklagat Ukraina för invasionsförsök.

Övriga 18 saknade eller stupade – återstår att se hur mycket det ligger i Melnikovas påståenden...

Men hennes påståenden om att 15 000 ryska reguljära soldater skulle ha skickats in i Ukraina tycks under alla förhållanden orealistiska. De flesta bedömare tycks anse att DNR och LNR tillsammans förfogar över c:a 20 000 man i vapen. Enligt ett medgivande av en talesman för självförsvarsstyrkorna på TV-kanalen Rossija 1 i söndags är det 3 000 till 4 000 frivilliga från Ryska federationen som slåss i Ukraina. Det gör de antagligen vare sig Putin vill det eller ej. Gränsen är porös. Man kan tänka sig att många av de 4 miljonerna ukrainare som lever i ryska federationen vill hjälpa sina landsmän och många vanliga ryssar med ukrainsk anknytning känner sig säkert kallade.

Som Putin lär ha sagt till EU-bossen Barosso på telefon i veckan skulle den ryska armén kunna inta Kiev på en vecka om  Ryssland verkligen ville intervenera. Det vill inte Ryssland.

Under alla förhållanden är parallellen med Afghanistankriget malplacerad. Det var ju ett krig där Sovjetunionen officiellt från dag 1 deklarerade att de skickat "en begränsad kontingent" och mig veterligen gjordes inga försök att dölja detta. Soldaterna begravdes ofta med porträtt som gjorde helt klart var de hade stupat.

Man gör klokt att ta Melnikovas utspel med en nypa salt. Det viktiga nu är inte att spinna falska Afghanistan- eller Tjetjenienparalleller. Det viktiga är att stödja de förhandlingar som har börjat i Minsk mellan självförsvarsstyrkorna och Kiev. Nyckeln till fred finns i Kiev och Donetsk/Lugansk, inte i Moskva.

Stefan Lindgren
.

3 kommentarer :

 1. Intressant att följa ditt flerfrontskrig, Stefan.

  För en 5-6 år sedan hade jag ett uppdrag i Helsingfors, som jag följde upp med en arbetsresa till St Petersburg. Min hustru, född och uppväxt i Kiev, var med på resan, som gick med tåg från Helsingfors till Leningrad (St Petersburg). Ett riktigt tåg som gick på tid (i motsats till vårt svenska tågkaos), restaurangvagn med vita dukar och riktig, lagad mat. Stopp i Viborg, tillräckligt länge för att man skulle hinna gå av och titta lite. Vid finska stationen i Leningrad mötte en av mina gamla vänner, med tragiska och stolta familjeminnen från belägringen under kriget.

  En kväll besökte vi min frus bästa väns far, en man med stark karaktär. Han var någon slags specialmilitär redan under Stalin, och efter pension blev han amatörhistoriker och skrev böcker om okända episoder i det stora fosterländska kriget. Efter Sovjets fall blev han stor anhängare av Putin.

  Men Putins agerande i Ukraina, där han har både barn och barnbarn, blev för stor påfrestning för honom. Han genomskådade givetvis den ryska propagandan och avled, tyvärr i förtid, i hjärtattack i maj. Kopplingen mellan hans död och händelserna i Ukraina fick jag inte klart för mig förrän häromdagen, efter skype med min fru, som just nu är i Kiev och träffar släkt och gamla vänner.

  SvaraRadera
 2. Franz Smidek skriver:

  OSSE observatörer på plats i Ukraina säger inget om en "rysk invasion"

  Daily updates from the Special Monitoring Mission to Ukraine:
  http://www.osce.org/ukraine-smm/daily-updates

  OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine:
  http://www.osce.org/ukraine-smm

  SvaraRadera
 3. Ang Mats Larssons kommentar
  Givetvis är risken att hans bekants släktingar skadas en legitim anledning till privat oro men knappast ett bra sätt att avgöra vad som är en klok strategi för Ryssland. Om Ryssland inte sätter ner foten mot USAs offensiv via fascister och andra extremister finns det snart inget självständigt Ryssland. Usas mål är världsherravälde. Alla andras mål är att få vara ifred.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.