FiB

16 mars 2015

Billig rysk propaganda

Totalförsvarets forskningsinstitut har kommit med en rapport där det påstås att Ryssland fört en propagandakampanj mot Carl Bildt som en CIA-agent med "blod på sina händer".

Rapportens författare Ulf Franke måste vara begåvad med ovanlig fantasi. För är det något som ryska statsägda media och rysk säkerhetstjänst verkligen fått gratis är det väl Carl Bildts långa serier blamager i USA-imperialismens tjänst:
* Som utrikesminister i ett neutralt land fann han det lämpligt att äga aktier i amerikanska vapenföretag som bl.a. tillverkar klusterbomber.

* 2002-2003 satt han i Committee for the Liberation of Iraq som lobbade för Irakinvasionen, ett amerikanskt krigsföretag som kostat närmare en miljon irakier livet.

* Som f d styrelseledamot i Lundin Oil ansågs han aldrig jävig att handlägga frågor om oljekrigen på Afrikas horn.

* 2008 jämförde han i tjänsten Hitlertyskland med Ryska federationen. Detta med anledning av Georgienkriget. När sedan EU:s officiella rapport visade att kriget startat genom att Georgien anfallit ryska fredsbevarare fortsatte han att upprepa lögnerna om "ryskt anfall".

* Liknelsen mellan Hitlertyskland och Ryska federationen upprepade han 2014 sedan Krim valt att återförenas med Ryssland. Däremot har han inte en enda gång i sina ageranden om Ukraina med ett ort nämnt ordet "fascism" när det gäller de krafter som tog över makten 22 februari 2014.

* Likt hans agerande 1994, när han skickade ett gratulationstelegram till Jeltsin för att ha skjutit sönder det ryska parlamentet med stridsvagnar, gratulerade han Majdanrörelsen till den framgångsrika statskuppen, som Bildt naturligtvis visste styrdes av USA (Fuck the EU!). Blodbadet skylldes genast på Janukovitj - Bildt var först - och trots alla bevis för att de som organiserade statskuppen skjutit inte bara poliser utan också demonstranter modererade han aldrig sitt omdöme.

* Carl Bildt som byggt mycket av sin karriär på det ryska spöket var den som med ubåtskommissionen drev igenom linjen att utpeka nationalitet på kränkande ubåtar utan bindande bevis. Trots att en statlig utredning under Rolf Ekeus senare har visat att det inte fanns några bevis har Bildt aldrig rubbats i sin närmast religiösa övertygelse om rysk ondska.

* Endast en sak har kunnat överskugga den övertygelsen. Och det är den chans att göra pengar på rysk olja som uppstod under den kriminella revolutionen i Ryssland på 1990-talet. Bildt var snabbt fram och köpte in sig och gjorde ett tag entusiastiska uttalanden om Rysslands framtidsutsikter under bl.a. den svenske professorn Anders Åslunds tid i Kreml. Så snart profitchanserna bleknade återvände han till sin gamla trall.

Är det någonting som FSB verkligen inte behövt göra så är det att hitta på "kompromat" om Carl Bildt. Det har han så generöst bjudit på i hela sin långa karriär. Att han bekräftar Ulf Frankes hjärnspöken om en rysk smutskastningskampanj visar på ett annat drag  hos aristokraten Bildt - ofelbarheten! Sägs något kritiskt måste det vara "förtal", säger den halländske greven medan förfäderna strängt blickar ned på honom i bataljmålningar från Poltava.

"Han försvann som en svensk i Poltava", lyder det ryska ordspråket. Låt oss hoppas att det också gäller Bildts roll i svensk politik. Nog med hjärnspöken.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.