FiB

27 mars 2015

Spott ut, GP!

Det är något skumt med den västsvenska liberala eliten. Det har det länge varit.
Man låter iskallt invandrarligorna mörda varandra och bröstar sig samtidigt med sin  atlantiska tolerans.
Jag minns fortfarande Nils Holmbergs vrede när han berättade hur det var att samla in pengar till judiska flyktingar i Göteborg. Ingen av de fina familjerna ville ställa upp. Inte ens de judiska.
Inte heller Torgny Segerstedt, som gjorde sig skyldig till antisemitiska formuleringar mot Isaac Grünewald, ställde upp.
Jag har ibland berömt Göteborgs-posten för att de haft en bredare debatt än huvudstadsmedierna och de har respekterat replikrätten, men jag kan konstatera att dess ledarredaktion ändå med jämna mellanrum anfäktas av den särskilda sortens ihålig västkustliberalism.
I en ledare 25 mars önskade man i en osignerad ledare att "folkmordskramare som Mikael Wiehe och Jan Guillou" skulle förpassas till "utfrysthetens minusgrader".
Jan Gulliou anklagades för "undfallenhet gällande kommunistiska diktaturer" och "oförblommerad antisemitism".
Följande dag inflöt en liten rättelse: "På grund av en olycklig formulering i en ledare den 25 mars kan det uppfattas som om GP utpekade Jan Guillou som judehatare, vilket inte var vår avsikt. Vi ber om ursäkt för detta."
Guillou är alltså antisemit, enligt GP, men inte judehatare. Kanske hatar han andra semiter än judar, dvs. araber. Är det så man menar?
På denna pajkastningsnivå är det naturligtvis svårt att föra någon sakdiskussion. Det borde ju vara en komplikation även för en tidning med så endimensionell historiesyn som den som förs till torgs på GP:s ledarsida att de "kommunistiska diktaturerna" historiskt sett är de som varit den "oförblommerade antisemitismens" starkaste fiender och vice versa.
Talar vi om Lenin så begicks ju mycket av hans påstådda grymheter - dvs. direkta order att döda, ta gisslan etc - i kamp mot pogrommakare.
Lika svaga som sakargumenten är lika uppseendeväckande är tidningens rekommendation att "frysa ut" två av vårt lands ledande kulturprofiler. Hur menar tidningen att det skulle gå till? Någon form av svartlistning? Yrkesförbud?
Spott ut, GP!
Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.