FiB

25 mars 2015

Vad håller Hultqvist på med?
Försvarsminister Peter Hultqvist säger nej till Nato-medlemskap. Det tackar vi för. Men hur många barn tänker han göra med Nato innan medlemskap ska te sig som en formalitet?

Här om dagen gästade han världens största krigsfartyg. Gissa vems!Försvarsminister Hultqvist och den svenska försvarsledningen med ÖB Sverker Göranson besökte i söndags det amerikanska hangarfartyget "USS Theodore Roosevelt", som låg för ankar i Portsmouth.

Hultqvists filosofi är att "vi ska samarbeta med USA så mycket som möjligt". Verkligen?

"USS Theodore Roosevelt" är på väg ned till Mellanöstern , där attackplanen ombord ska sättas in mot terrororganisation Islamiska statens (IS) fästen i Irak och i Syrien. IS är en organisation som vuxit fram som en följd av USA:s ockupation av Irak och undergrävandet av den syriska regeringen. Med bomber påstår USA att de ska kunna kontrollera sin egen Frankenstein-skapelse IS. Fan trot!

Men Hultqvist ska vara med, skicka svenska militära instruktörer till den kurdiska utbrytarstaten i norra Irak, även den något som tillkommit med USA:s hjälp.

Hultqvist ska också samarbeta med Nato om de anfallsövningar som Nato genomför i Baltikum i maj. Svenskt flyg ska vara med och öva inflygning mot Ryssland. Brittiska och amerikanska stridsvagnar har redan kört fram i Narva 300 meter från den ryska gränsen.

Hultqvist ska samarbeta med Nato om sommarens bombövningar på världens största krigslekplats i norra Sverige.

Hultqvist samarbetar med Nato om den fortsatta ockupationen av Afghanistan. Ett 50-tal svenska militära instruktörer idag kan bli flera hundra i morgon.

Om Sverige ska föreställa alliansfritt borde väl landet samarbeta också med andra än med Nato.

Hans position är bedräglig och ÖB Sverker Göranssons inte mindre. Det var han som lanserade axiomet att svensk försvar bara håller en vecka - det bästa vapen Nato-vännerna kunde få.

I varje annat land hade det uttalandet förlänat honom avsked på grått papper.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.