FiB

10 mars 2015

Vet Väst bäst?

Oligarken  Chodorskovskij twittrar 7 januari om att alla bör trycka
Charlie Hebdo-karikatyrerna. Det väckte ont blod i Tjetjenien.Jag ser nu att västmedia så gott som undantagslöst avfärdar "den tjetjenska versionen" av Nemtsovmordet.
Om väst nu med alla sina spioner och säkerhetstjänster vet så himla bra kan de väl spotta ur sig några bevis för hur mordet skulle ha gått till om nu de ryska brottsutredarna får underkänt redan från början.
Om jag fattat saken rätt finns det bindande bevis mot de konkreta gärningsmännen. Återstår att ta reda på det eventuella motivet och en eventuell beställare. Eller kan det rentav vara ett islamistiskt brott?
Men kan man på det här stadiet inte utesluta att motivet faktiskt är det som Zaur Dadajev säger, att han ville straffa oppositionen för att den vill sprida Muhammedkarikatyrerna.

Omedelbart efter terrordåden i Paris skrev Michail Chodorskovskij på sin blogg att om de ryska "journalisterna är en hederlig yrkeskår så kommer varenda tidning i morgon publicera bilder på profeten".
Om inte - föreslog någon - skulle alla fotbollsfan dra på sig T-shirts med Charlie Hebdo-bilder.

Var och en som  vet något om Ryssland vet att det är ett recept på blodbad.

I Groznyj, Tjetjeniens huvudstad, demonstrerade senare 900 000 människor mot Charlie Hebdo-bilderna. Presidenten Kadyrov kommenterade Chodorskovskijs utspel med att denne nu är hans personlige fiende.

Västliga kommentatorer har sällan någon aning om vilka krafter det är man utmanar. Amerikansk press har bittert fått lära sig en ansvarig attityd. Men personer som oligarken Chodorkovskij, vilken utropat sig själv till nästa ryske president, kan naturligtvis orsaka oerhörd skada.

Blev det första offret för hans korkade uttalanden oppositionskollegan Nemtsov?

Man gör klokt i att följa utredningen utan förhastade slutsatser.

Lyssna noga på kriminologiprofessor Leif G W Persson i kväll! Han uttalade sig förklenande om rysk polis i förra veckan. Vad säger han nu? "Motivet är ett tidsfördriv för överklassen?"

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.