FiB

30 mars 2015

Welcome back, mr. Fagin

Mr Fagin, t v, anställer tiggare i sin rörelse. Längst t h Oliver Twist.Andreas Bergh är docent och välfärdsforskare vid Institutet för Näringslivsforskning och Ekonomihögskolan i Lund har kommit på en ny idé i SvD idag: anställa tiggare till icke-avtalsenliga löner.

Jag är ledsen, idén är inte ny. Den tillhör mr. Fagin i Oliver Twist. Mannen som tog sig an hemlösa tiggare och introducerade dem i arbetslivet.
Andreas Bergh skriver:
"Det effektivaste sättet att hjälpa tiggare på torde således vara att erbjuda ett jobb med betalning snarare än att ge bort kontanter. I normalfallet är det fullt lagligt att anställa tiggare, och så länge du undviker kollektivavtal är det fritt fram att förhandla om priset. Med tanke på att det finns gott om sysslor i Sverige som behöver utföras, borde det finnas efterfrågan på en teknisk lösning som gör det enkelt för utbud och efterfrågan att mötas. Varför inte en smidig telefonapp? Se där, en affärsidé som inte redan förverkligats!"

Redan idag finns en betydande marknad för arbete till icke-avtalsenliga löner. Det är naturligtvis en våt dröm för överklassen och många små näringsliv att denna marknad ska växa och bli ett än starkare bräckjärn mot landets organiserade arbetare. Det är redan vardagsmat att städfirmor erbjuder sig att teckna årskontrakt för 1 krona, bara för att slå sig in. Ingen kontrollerar vad de betalar sina anställda.

Ur marknadsekonomisk synpunkt har det ju heller ingen betydelse vad det är för verksamheter. Mr Fagin utbildade ficktjuvar. Andreas Bergh hade sannolikt tänkt sig enklare servicesysslor. Han kanske behöver någon som klipper hans naglar, putsar hans skor, masserar honom, vad vet jag?
Men orsaken till att detta inte slagit igenom på bred front är antagligen svenskarnas efterblivenhet. Som HERREFOLK är de ännu i sin trevande begynnelse. Vi håller just på att lära oss att svarta städar i tunnelbanan, att polacker är de som reparerar bostäder, irländare beskär våra träd, araber sköter torghandeln, somaliska kvinnor sköter skogsröjning och skogsplantering (jobb som s-kommunalråd  intalar oss att - tyvärr - svenska ungdomar ratar).

Med ROT och RUT ska vi lära oss att vi inte behöver ta hand om oss själva och vår egendom. Genom att köpa arbetskraft kan vi äga mer. Efter 18 säsonger av Downton Abbey ska vi ha tillägnat oss klyket, attityderna man bör äga för ett äkta HERREFOLKSLIV.

Genom att förlägga städningen av våra skolor till natten, för att ta ett aktuellt exempel, slipper våra ungdomar konfronteras med människorna som städar efter dem och vänjer sig vid den drönartillvaro som var 1800-talets brittiska aristokratis.

Omskolningen blir lång och smärtsam, men den pågår redan på bred front.

Opinionsmätningar vittnar om efterblivenheten. 56 procent av svenska folket vill fortfarande förbjuda tiggeriet. Arma satar! Det är den despotiska majoritet som alla äkta liberaler varnar för.

Med hjälp av de politiska partierna, näringsliv och media kan minoriteten - de 23 procent som vill tillåta tiggeriet - utropas till en frihetsälskande och moraliskt överlägsen ledande elit, som vi andra har att rätta oss efter.

Welcome back, mr. Fagin!

Stefan Lindgren.

4 kommentarer :

 1. När det gäller "tiggeriet" i Sverige finns det en mängd saker som går att göra nu genast, det handlar om politisk vilja och handlingskraft: skaffa människovärdig inkvartering, försörjningsmöjligheter av olika slag m m. Till avtalsenlig lön, inget annat, om det handlar om arbete som utförs.
  Ett "tiggeri"-förbud kommer däremot inte att leda någonvart. Det utmynnar bara i polisingripanden mot försvarslösa, fattiga människor. Grundproblemet är att det behövs djupgående förändringar av romernas läge i Rumänien, vilket kommer att ta åratal. Dessa måste ske i samarbete med Rumäniens regering.

  SvaraRadera
 2. Henrik. Du skriver att ett förbud innebär "polisingripanden mot försvarslösa, fattiga människor". Ditt argument skulle ju kunna användas för att inte ingripa mot knarkare i uppenbart behov av vård (LVU) etc. Laissez-faire är som regel den sämsta varianten. Förbud är realistiska linjen. Förbudet är dock bara startpunkten. Vad kommer sedan? De som vill stanna i Sverige får väl söka uppehållstillstånd som alla andra. De som väljer eller måste åka hem bör också få något stöd för att inte fortsätta i en ond cirkel, kan man tycka. De ska under alla omständigheter hjälpas till en värdigare tillvaro. Tvång? Ja, tvång till frihet i så fall.

  SvaraRadera
 3. Tiggarna arbetar redan - med tiggeri; det borde man väl veta, om man är docent och välfärdsforskare
  /Bengt-E Johansson

  SvaraRadera
 4. Kanske ett förbud är rätt men ligger det inte lite i att en del svenska ungdomar inte vill arbeta i skogen?

  Ulf Nilsson

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.