FiB

16 november 2015

Bildt vilse i öknen


I Dagens Nyheter idag framträder  f d utrikesminister Carl Bildt med en helsidesartikel – skriven nere i den arabiska öknen – där han försöker analysera skeendena i Mellanöstern.

Vad Bildt nu har funnit är att det inte rör sig om ett huntingtonskt civilisationskrig, vilket varit rådande USA-dogm sedan 11 september 2001, utan om ett krig mellan två religionsgrenar inom en civilisation. Ungefär som 30-åriga kriget.
 Det är en anmärkningsvärd analys. Om det är som ex-ministern säger – vilken gren av islam representerade då Nato:s bombflyg när det slog ut Libyens regering, vilken gren representerade väst när det krossade Irak eller Afghanistan?

Bildt väljer helt enkelt att bortse från de mångtaliga västliga militära interventionerna i Mellanöstern, av vilka han stött så gott som alla: Ockupationen av Afghanistan i högsta grad, det svenska stridsflygets deltagande i Libyenkriget röstade han för. Han var också för att intervenera i Irak, fast den linjen förlorade i Västeuropa. Och han har i olika sammanhang agerat för EU:s inblandning i Syrien för att stödja den terroristiska oppositionen mot Bashar al-Assads valda regim.

Allt detta tycks inte existera eller ha existerat.

Som en hägring framträder istället en helt ny analys som eliminerar all självrannsakan och varje västlig närvaro i området.

Felet är Mellanösterns eget. De krigar om sina religioner, menar han.

Men i Syrien har alawiter, kristna, druser, sunniter och shiiter levt sida vid sida i århundraden. Ingen religiös konflikt tände inbördeskriget. Det tändes utifrån genom att oppositionella grupper gavs intrycket att Syrien skulle gå samma väg som Libyen. ”Upproret” startade bokstavligen inom timmar efter FN:s säkerhetsråd resolution 1973.

2014 låg USA:s Medelhavsflotta redo att slå ut Damaskus. Det enda som hindrade var att Storbritanniens parlament och USA:s kongress plötsligt slog bakut. I USA var det väljarna som bokstavligen dränkte sina kongressmän med telefonsamtal.

Här finns inte tillstymmelse till likhet med 30-åriga kriget som för övrigt måste ha tett sig som en scoutövning i förhållande till den massterror som främst USA har satt standarden för och som nu IS med allt större framgång försöker leva upp till.

Liknelsen är bara Bildts vanliga övermaga sätt att implicit säga att arabvärlden är ett rövhål och att vi inte ska vänta någon fred – av dem – de närmaste 30 åren. 

Sanningen är ju att kriget i Syrien går att stänga av i morgon, om finansieringen av terroristarméerna upphör. Bildt vilseleder.

Den senaste slagdängan från Kerry/Cameron om att IS finansieras från Damaskus är bara ett krampaktigt försök att skyla verkligheten. Var det inte så att EU 22 april 2013 (http://eu-un.europa.eu/articles/en/article_13421_en.htm) just hävde blockaden av Syriens olja för att kringliggande länder skulle kunna köpa den olja som terroristerna levererade – som ”stöd till frihetskampen”?

Bildt röstade för en verkligt solid finansiering av IS.

Sedan mynnar Bildts hela artikel - surprise, suprise! - ut i en plädering för att stärka EU, denna  patentlösning för alla problem och i alla lägen.

Alltfler ansvarsfulla politiker inser att åtminstone just nu är lite mindre EU ett bättre recept. Det nationella gränsskyddet måste återställas om säkerhets- och migrantkrisen ska kunna hanteras.

Vi bör också i vår egen säkerhets intresse göra upp med den senaste 20 årens imperialistiska interventionism i Mellanöstern, i dag ett öppet blödande sår från Kabul till Beirut. 

Diskussionen om Nato-inträde kan anstå tills effekterna av detta gigantiska västliga misslyckande klarnat och oskadliggjorts.

Det naiva talet om det "öppna" samhället bör ersättas av konkret lagstiftning för att förhindra rekrytering av krigare i Sverige och de som ändå åker - och håller sig med dubbla medborgarskap -  ska berövas svenskt medborgarskap eller förses med elektronisk fotboja.

Stefan Lindgren7 kommentarer :

 1. Jag vill kort tacka Stefan Lindgren för hans djupdykningar i världspolitiken. I detta fallet var det tydligen Carl Bildt som inte kunde hålla han borta från tangentbordet. Bildt bjöd upp till den dansen när han ville förringa Västs och Sveriges ansvar för vad som händer i Mellanöstern, Paris och skylla på alla Muslimer. Du gick igång. Jag också men grejen är ju att Du skriver bättre och vet mer. Sätter focus på sådant som skuggas eller får små rubriker i våra vardagliga media. 8dagar tillhör en av mina vardagliga nyhetskontroller som jag rekommenderar andra antikrigsvänner att följa.

  SvaraRadera
 2. Precis det här snacket om att det är sunni och shia som slåss inbördes, har jag hört flera gånger när Lavelle tar med regimtrogna från USA i Crosstalk på RT. Så detta är inget som den store analytikern Bildt har kommit på själv, utan det är precis den linje som de regimtrogna i Washington kör med.

  SvaraRadera
 3. Amerikanska RAND-analytikern och Afghanistan-experten Cheryl Bernard, som är maka till Zalmay Khalilzad, levererade följande sammanfattning om rekryteringen av destruktiva krafter för krig via mellanhänder: "Det var ett helt medvetet val från vår sida. Vi tänkte: vi kan inte slå sovjetstyrkan i Afghanistan. Vad vi därför måste göra är att dirigera de galnaste bland de galna som vi kan få tag på emot dem. Vi visste exakt hurudant folk det var, men gav tusan i det. Förklaringen till att vi sedan inte kunde finna moderata krafter att arbeta med berodde på att vi tillät dem att ta livet av allt vänsterfolk, mittenkrafter och moderata."

  Den nya och om möjligt ännu destruktivare inriktningen av amerikansk utrikespolitik tog sin början mot slutet av sjuttiotalet och den har under små variationer fortsatt fram till idag. En grupp nykonservativa analytiker som på sin tid betecknades som "B-laget" tog sig med hjälp av ingen mindre än CIA-chefen George H.W.Bush in på arenan. B-laget gick till frontalangrepp mot allt vad den etablerade utrikespolitiska doktrinen stod för och som på sjuttiotalet hade gått mot avspänningpolitik och nedrustningsförhandlingar. Faktabaserad analys fick vika för ideologiska postulat. På demokratisk sida fick B-laget oväntat starkt stöd genom att den oerfarne presidenten Jimmy Carter lät den extreme Zbigniew Brezinski sätta agendan i riktning mot konfrontationspolitik. Förloppet fullbordades genom att en lång rad medlemmar av detta B-lag utgjorde den centrala delen av Bush den yngres regering inklusive dess rådgivare. När sonen Bush tappade kontrollen över utvecklingen i Irak tillgrep man samma metod att alliera sig med de mest destruktiva krafter man kunde finna och så har det fortsatt i Libyen och Syrien.

  Stefan Lindgren gör en helt riktig bedömning av Carl Bildts tokerier. Därtill kan det konstateras att det faktiskt finns en part i Mellanöstern som har en likartad syn omvärlden som Bildt, nämligen saudierna, som ser ett hot mot sin diktatur komma från shiitisk sida. Saudierna har ju även stått för den ideologiska komponenten som motiverat de galnaste bland de galna och de har satsat miljarder för dessas indoktrinering.

  SvaraRadera
 4. Sverige har ju nyss börjat importera olja från Saudiarabien efter decenniers uppehåll. Det har uppmärksammats internationellt. Har Bildt drivit på förhandlingarna? Jag undrar, eftersom han varit i "arabiska öknen" och har (haft?) ekonomiska intressen i oljeindustrin.

  SvaraRadera
 5. Herr Bildt förnekar sej aldrig. Hans hybris är magnifik. För oss vanliga människor visar han återigen det bristande omdöme och brist på insikt som varit hans signum i årtionden. Varför lyssnar någon på honom? Och upplåter helsidor? Men det är ju DN! En vindflöjel i svensk press! (om nu någon sådan existerar!)

  SvaraRadera
 6. Vart tog Carl Bildt vägen? undrar kanske någon.

  Nyligen skrev han en helsida i Dagens Nyheter "från den arabiska öknen".

  En kontroll visar att han befann sig i Förenade Arabemiraten, en samling
  shejkdömen som står under USA:s och Frankrikes militära inflytande. Båda
  har baser där.

  I tre dagar samlades ute i öknen ett gäng internationella krigshundar
  och sådana ständigt verksamma spinndoktorer som Carl Bildt.

  Det skedde under UAE:s utrikesministeriums hägn, men vilka som var där
  och vad som sades är strängt hemligt enligt de s k "Chatham
  House"-reglerna.

  Från UAE hann Bildt bara hem och byta skjortor innan han fortsatte till
  Washington "för utrikespolitiska diskussioner".

  Var ska sleven vara om inte i grytan? Sveriges medlemskap i Nato kräver grundliga förberedelser, nu när fas ett - skapandet av rysspsykos -
  framgångsrikt slutförts med benäget bistånd av Peter Hultqvist och dennes statssekreterare Jan Salestran.

  SvaraRadera
 7. En del IS befäl är fd Irakiska officerare. I Irak framkallade Usa avsiktligt ett inbördeskrig mellan Shia och Sunni genom att med amerikanska dödsskvadroner utklädda till endera muslimska sidan anfalla den andra.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.