FiB

5 maj 2016

BBC: Vem sköt ner MH-17?


BBC:s dokumentärfilm om nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH-17 över rebellkontrollerat territorium i Ukraina.

Utgångspunkten är att det finns en rad obesvarade frågor. Titta noga!
Bellingcats Elliot Higgins får stort utrymme för sina fantastiska "kartläggningar" av hur ryska missiler flyttats in och ut ur Donbass.

Anonyma personer berättar om anonyma fotografer vars överexponerade bilder med lite bearbetning fås att visa en BUK-uppskjutning från rebellkontrollerade Thorez....

Men BBC tycks svälja Bellingcats lögner. Mångfalden kontrateorier (teorier om stridsflyg, bomber etc) påstås vara ett sätt av ryssarna att lägga ut villospår.

Så när filmen kommer till den ryska missiltillverkaren Almaz-Antejs rapport glider programmet bara över den som ytterligare ett försök att "dränka sanningen i detaljer".

Billy Six frågor om varför bara 2 av 72 missilfragment har något som ens tillnärmelsevis liknar den dubbel-T-formade profil som kan knytas till ryska BUK-missiler är synnerligen relevant. Utredningen kan ha komprometterats genom att vrakdelar började samlas in först 4 månader efter kraschen och med hjälp av många "frivilliga".


Personligen anser jag att - so oder so - den ukrainska regimen skyldig, som dirigerade passagerarplanet att gå över ett stridsområde. Återstår att utreda om detta skedde medvetet för att 1) rebellerna skulle skjuta ned det eller 2) ukrainska BUK-komplex som enligt ryska satellitbilder fanns tillstädes skulle göra det, men skylla på motsidan.


red

1 kommentar :

  1. Låt mig kort sammanfatta vad två amerikaner kända för kritisk förmåga anser. Den ena är Ray McGovern, prövad av självaste CIA och funnen kompetent nog att medan i tjänst få rapportera direkt till presidenten, en ära få förunnad. Den andra är Robert Parry, flerfaldigt prisbelönt reporter, som är mest känd för att ha avslöjat den sk. Iran-Contras affären.
    Dessa två är fullkomligt övertygade om att 1) Rebellerna, eller Ryssland för den delen, har inget med nedskjutningen av MH-17 att göra 2) USA vet hur nedskjutningen gick till men vägrar tillsvidare att tala om vad man vet.
    Kommer vi att erfara en läcka. Kanske det, men håll inte andan. Förra veckan reflekterade Seymour Hersh över två kända avslöjanden, Pentagonpappren och Snowden-läckan. I båda fallen talar vi om lyckosamma omständigheter och stort personligt mod. Men kom ihåg att tusentals tjänstemän kände till dessa omständigheter innan en enda person gick ut med avslöjandet. Eller som Seymour Hersh sade: Tro mig, våra myndigheter kan hålla saker och ting hemliga väldigt effektivt och länge.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.