FiB

13 december 2016

Frågor till Peter och Margot


Bäste Peter Hultqvist och Margot Wallström!

Idag har ni genom övertalning fått med er Karlshamn och Slite på att avstå från 120 miljoner i arbetsfria inkomster genom att inte upplåta kajplats åt det tysk-ryska gaskonsortiet för Nord Stream 2.

Ni gör detta med hänvisning till att Sverige skulle skadas säkerhetspolitiskt.

1. Vad exakt skulle den säkerhetspolitiska skadan vara? Kan ni förklara detta, eller är det som mycket annat i den russofobiska häxkitteln hemligstämplat?

Vad är det i själva hamnlagringen som skulle vara så speciellt, när det inte var det förra gången.

Tror ni att ryssar kommer att smyga omkring och fotografera obefintliga svenska försvarsanläggningar när militära satelliter kan fotografera ner till registreringsnumret på en bil?

Kommer ryssarna att gömma Spetsnazförband i rören? Helrörsfobi?

2. Eftersom den förra regeringen gav klartecken för Nord Stream 1 och vare sig EU eller regeringen kunnat uppbåda några argument för att ens försöka stoppa bygget av Nord Stream 2, vad är det som så plötsligt gör svensk hamnlagring av lite betong och järnskrot till ett nationellt säkerhetsproblem?

Vet man inte om i Tyskland och Finland att ett pipelinelager plötsligt kan få larvfötter och invadera landet?

3. Tillträdande USA-presidenten Donald Trump har utsett Rex Tillerson, vd i Exxon, till blivande utrikesminister.

Det tyder knappast på att USA kommer att fortsätta sanktionspolitiken mot den ryska energisektorn.

Tillerson älskar pipelines.

Varför försöker ni i elfte timmen blåsa liv i Obama/Juncker/Hollande/Merkels olagliga sanktionspolitik som i praktiken redan är död?

Riskerar ni inte att göra er en smula löjliga med er tjänstvillighet mot en avgående USA-administration, (kampen mot ryska gasledningar har ju i hög grad varuit en familjeprojekt för vice president Biden), när det redan står klart att den politiken går mot sitt slut?

4. Varför fegade regeringen ut och lät bli att fatta ett eget beslut i gasfrågan, utan vältrade över detta på två oskyldiga kommunalråd?

Hade det inte varit mer klädsamt om ni själva stått upp för er politik? Eller är det kanske så att även ni - er obildade tjurskallighet till trots - har snappat att THE TIMES THEY ARE A CHANGING?

Att ni valde mygelvägen av hänsyn till det kommunala självstyret är det ingen som tror på. Finns det verkligen militära hemligheter nära hamnarna hade de kunnat skyddsklassas, men hade någon hederlig jurist gått med på det?

5. Hur ska Sverige nu kunna utveckla värdlandsrollen mot Nato, när den samlade politiska eliten i Sverige utnämnt Trump till närmast fascist och hot mot demokratin?

Att överlåta makt över svenskt försvar till galningen i Vita huset måste ju vara närmast landsförräderi. Säga nej till Nato tills vidare?

Nej, jag tänte väl det.

Låt se. Vi gör så här. Först brassar vi på med försvarskostnaderna och går upp från 1,3 till 2,0 % av BNP så att vi klarar Nato-normen.

Vi förbereder allt men snackar inte så mycket om Nato nu. Så kan vi komma igen om fyra år när svenska folket klättrar på väggarna av rysskräck. Under tiden kan ju den svenska militären samöva hur mycket som helst med Nato.

Det är ju inte nåt fel på Pentagons killar bara för att Trump är galen, eller hur? Det har ju alltid varit rejält folk i Pentagon.

På något sätt ska ni klara Sverige ur den här smeten. Sverige var först att erkänna kuppregimen i Ukraina. Sverige är tack vare er och den falska information ni pumpar ut (påhittade ubåtar och gränskränkningar, FOI:s senaste rapport om att Sovjet har återuppstått - skriven av Gulagexperten Gudrun Persson; FRA:s rapport om att Putins nättroll avgjorde USA-valet etc) Europas mest russofobiska land, helt i nivå med de forna sovjetrepubliker som odlar sekelgamla hämndmotiv mot Putin den förskräcklige.

Det finns tillräckligt många i Washington som uppskattar era insatser och du Margot kan ju ännu göra  nytta i säkerhetsrådet.

Men så klart, ska du fortsätta att driva den förre presidentens politik, kan det bli krångligt.

Kanske dags att börja virka på en pudel. Trumps släkt kommer ju i
alla fall från Karlstad (visserligen Karstad, Tyskland - men vem bryr sig!).

Men när du Margot ändå ska sitta i säkerhetsrådet: kolla FN-stadgans artikel 1:2 om folkens rätt till självbestämmande.  Den gäller både i Kosovo och på Krim. Två gånger har Krimborna i folkomröstningar begärt att få gå sin väg (Kosovo i noll). Varför har du låst dig för dubbla måttstockar, som riskerar att avslöjas så fort man tillåter diskussion?

Din ståndpunkt hittills har ju varit att upprepa Obamas Krim-mantra och inte inlåta dig på någon diskussion. Den linjen  kan nu snabbt bli ohållbar. För vem vet, med nya kvastar finns det också risk att en smula förnuft smyger sig in i Vita huset. Tänk på det.


Stefan Lindgren

9 kommentarer :

 1. Russofobi börjar nästan låta eufemistiskt. Rysshat kommer närmare det som uppvisas. Vilket får en icke särdeles religiös person att undra varför ryssarna vägrar hata i gengäld. De hatar inte Sverige, inte USA, de älskar Frankrike, fast dom hatar inte ryssarna särdeles mycket heller. Är det en kulturskillnad som har religiös botten i ortodoxin eller är det bara den ryska folkkulturen som är befriad från hat? Inte ens tyska soldater hatade de under kriget för de förstod att de hade att lyda order. Även Sverige räknar sig till kristenheten som håller kärleken till nästan som högsta bud - men det som praktiseras är motsatsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En välsignele i förklädnad ?

   Kallar det för vad Du vill, rysshat eller russofobi. Oavsett går ytterligare en möjlighet förbi att normalisera förhållanden med Ryssland.
   Sverige dansar till USA:s och EU:s pipor (jag kallar det vid sitt rätta namn svansång med tanke på USA:s och EU:s politiska och ekonomiska nedgång).
   Utan en drastisk kursändring i svensk politik kommer svenskt rysshat och underdånighet att fortsätta. All anledning att mobilisera befolkning mot en fördjupning av det havererade EU projektet och mot NATO.
   Man räddar vad man kan. Det blir en morgondag får vi hoppas och Sveriges styrka kan återupprättas vad gäller alliansfrihet/neutralitet och landet kan slå in på ekonomiskt oberoende i världshandel.

   Men detta med välsignelsen i förklädnad -

   det ligger i den euroasiatiska framtiden där Kina och Ryssland är
   lokomativ. Sverige får bestämma sig om det ska vara med eller inte. I nyheter i morse dök upp ännu en notis om allvarliga problem med luftförorening i Kina. Kanske ska
   North Stream 2 omvandlas till East Stream 2. Kineser och ryssar är helt kapabla att ställa om och bygga en naturgasledning till Kina. Fint att prata om en övergång till förnybara energikällor men vägen dit för kineser kan väl vara ett övergångskede där siberisk naturgas täcker energibehovet istället för kol.

   USA och EU kommer att vara mycket oberäkneliga under sin nedgång framöver.
   Ryssarna ska inte utsätta sig för utpressning och turbulens inom EU.
   En stark Eurasien är fredens och överlevnadens grundbult.
   Det är bara att hoppas att Sverige och andra länderna kommer med så småningom.
   Tre saker gäller nu : Nej till NATO ! Nej till EU !och full kompensation till Slite och Karlshamn för uteblivna ekonomiska fördelar pga russofobi i sossegrön regi.

   André Brochu

   Radera
 2. I morse i P1 så nämndes det i förbigående något om avlyssningsutrustning i rören...det låter ju troligt, jodå.

  SvaraRadera
 3. Frågan om lagring av material i Gotland mm. öppnar för diskussion om rysshatet. Igår fick Hirdman tala fritt i radio, programmet var 19 min.
  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4058
  Som motståndare hade valts en extremist bland politikerna, Jan Björklund. Programmet Ring P1 använder en stor del av sin tid till rysslandsfrågan, huvudsakligen för Ryssland.
  Bastionen DN håller tills vidare, men nyckeln har lämnats till kommunpolitiker, som kan tänkas göra myteri, eller i varje fall diskutera det vettiga i Margits nya linje.
  Jag tror som programledare Nordegren, att vi står i en skilje linje, dock inte så att rysshatet ska bli ännu värre. Utan så att dagliga ogrundade angrepp slår över

  SvaraRadera
 4. Detta politikerpar kommer att dra in oss i mrig. Deras hundlika agerande gentemot USA, är osmakligt. Är övertygad om att deras ställningstagande kommer deärifrån.


  t
  USA

  SvaraRadera
 5. Tilläggas borde, att eftersom ungefär hälften av Sveriges råoljeimport kommer från Ryssland, så framstår fixeringen vid dessa stålrör som en ren struntsak.

  Vad som driver partierna i denna fråga är dunkelt. Fru Merkels synpunkter verkar inte ha någon betydelse för dem, trots att gasen ska till Tyskland. Det är endast Washingtons vilja som gäller för regeringen, fast med det förestående vaktombytet i Vita Huset, så kan ju deras servilitet idag, snabbt bli rent kontraproduktiv.

  SvaraRadera
 6. Hatet och propagandan mot Ryssland är nu på högvarv i svensk media. Det inget nytt. Vad som är nytt är den totala frånvaron av sans, objektiv och källkritisk analys av påståenden och uttalanden, fenomen som orsak-verkan. Detta inte bara bland våra samtliga riksdagspolitiker och vår oberoende journalistkår samt att ledningen för ett statligt finansierat SVT som kan missbruka sitt sändningstillstånd utan att dess uppdragsgivare Staten reagerar. Ett annat fenomen som är framträdande i denna "presentation av demokratiska sanningar och fakta" är hur dessa medier använder språket både igår och i dag. Här några få enkla exempel.

  Bashar Al Assad ”härskar” men rebeller ”styr” och IS ”kontrollerar” (Claes JB Löfgren SVT 20161213)

  Staden (östra Aleppo) ”faller” (Obs inte ”befrias”) (SVT 20161212 Margot Wallström)

  Tidigare av SVT gjorda benämningar på den syriska oppositionen som ”IS terrorister” blir senare till ”rebeller” och i dag till nästan helt felfria ”moderata grupperingar”.

  Donald Trumps föreslag till posten som USA:s utrikesminister Rex Tillerson får av SVT
  epitetet ”ryssvänlig” och sägs ha ”ryska kopplingar”.
  Linda Nilarve i SVT (Rapport 2016) kallar den Polska regeringens förändringar av författningsdomstolen för ”putinisering”

  ”Skenrättegångarnas tid är tillbaka i Ryssland” (Kalle Kniivilä , journalist Sydsvenskan)
  ”Vi får inte splittra NATO” (Peter Hultqvist i Almedalen 2015 Svensk försvarsminister)
  "Svenska män och kvinnor, som i den tyske ledaren och folkkanslern Adolf Hitler se Europas räddare, vilja ge uttryck åt sin djupt kända hedersbevisning och tacksamhet.” (Olof Thörnell Svensk försvarsminister 1939-1944)
  Jag kan bara uppmana alla att lägga dagens uttalande av dylikt slag på minnet. Det kommer alltid en tid då ansvar kommer att utkrävas.

  SvaraRadera
 7. Rättelse: Olof Thörnell var Överbefälhavare och inget annat.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.