FiB

9 februari 2017

Nicolai Gedda död


Operasångaren Nicolai Gedda har gått bort i 91 års ålder. Modern var svenska, fadern halvryss.

Förutom allt annat gjorde han en stor insats för att introducera den ryska folkmusiken som han hade i sig från barnsben.


Redan i femårsåldern började Nicolai sjunka i en kyrkokör i Leipzi där familjen bodde fram till Hiotlers maktövertagande. I hemmet talades både ryska och svenska. Nicolai togs tidigt om hand av sin faster Olga Gedda samt adoptivfadern Michail Ustinov, som sjungit i en känd kör med Donkosacker och varit kantor i en rysk-ortodox kyrka.

När Nicolai kom till Sverige fick han följa med styvfadern på skogsarbete och fick bo hos bönder. Senare fick han arbete på NK med att slå in paket som skulle till Tyskland efter kriget. Han tog studenten och började på bank.

En kund tipsade honom om hur han skulle kunna börja ta sånglektioner hos hovsångaren Martin Öhman, som genast förälskade i hans röst (jämförde med Jussi!) och inte hade hjärta ta betalt.

1952 kom debuten och många framgångar. 1973 sjöng han bl a Lenskijs roll - på ryska - i "Spader dam". I mars 1980 gjorde han ett bejublat gästspel på Bolsjojteatern där han bl.a. framförde samma stycke. Hans "oklanderliga fonetiska behandling" av ryska språket berömdes särskilt.(http://www.belcanto.ru/gedda.html)

Livet igenom bevarade Gedda intresset för det ryska. 2001 utkom han med CD:n "Entonigt ringer den lilla klockan och andra ryska folksånger", som jag använde i prenumerantvärvningen för Ryska posten.

Tillsammans med Jan Johanssons "Jazz på ryska" är Geddas CD något av det bästa som gjorts i Sverige för att introducera den ryska folkmusiken.

Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. Ove Engström och Ulla Roxby med albumet Volgasånger är inte heller att förglömma. Vill minnas att jag läste att de blev uppmärksammade i positiva ordalag i rysk TV när albumet släpptes, för deras framförande av ryska folksånger på svenska.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.