FiB

4 mars 2017

Avskaffa partistödet!

Hjälp politikerna att bryta sitt beroende! Av ständiga transfusioner av statliga och kommunala medel.

De måste få hjälp att bryta sitt beroende och komma ur bidragsträsket.
Det är det enda sättet att rädda de politiska partierna som demokratiskt  verktyg.
Samtliga gamla politiska partier håller på att sjunka ihop som souffléer. Medlemmarna överger dem men politrukerna håller skenet uppe och har sedan länge gjort sig oberoende av medlemmarnas stöd.
Socialdemokraterna hade 2015 drygt 96 000 medlemmar. Vid utgången av 2016 var den siffran cirka 89 000. För 25 år sedan hade partiet drygt 261 000 medlemmar. 1979 var siffran nästan 1,2 miljoner, men det inkluderade kollektivanslutningen.
Men minst 165 000 tidigare partimedlemmar har lämnat eller avlidit de senaste 25 åren.

Miljöpartiet hade 16 735 medlemmar 2015 och tappade drygt 3 000 under 2016, eller 18 procent. Moderaterna tappade 2 277 medlemmar förra året och landar på 45 776. För Kristdemokraterna krympte medlemsantalet med 736 personer och landade på 20 382.

Sverigedemokraterna är det enda parti som får fler medlemmar. 2016 ökade partiet med 1 296 personer till 24 412. Den stora uppgången kom 2015, då partiet ökade från 15 871 till 23 117. För tio år sedan hade partiet knappt 3 000 medlemmar. Minns man Ny Demokratis öde förstår man att det i det fallet kan gå lika snabbt utför som det gått uppför.
Att partierna tappar medlemmar är annars en långsiktig trend som pågått i över 25 år och framför allt drabbat de tre partier med högst antal medlemmar: S, M och C. Även Centerpartiet tappade förra året, då 975 personer valde att lämna partiet. Vid utgången av 2016 hade partiet 27 556 medlemmar.
Vänsterpartiet som utvecklats från ett folkrörelseparti till ett parlamentariskt parti tappade 334 medlemmar i fjol och ligger på 16 793 personer. Liberalerna tappade drygt 200 och har i dag
14 062 medlemmar.
För den överväldigande majoriteten svenskar har partierna blivit så irrelevanta att försvinnande få vill satsa ens värdet av en biobiljett på dem.

Partierna håller nödtorftigt skenet upp med professionell marknadsföring. Politikerämnen rekryteras främst i den akademiska världen och vet allt mindre om hur folk lever i Sverige.

Lösningen är genant enkel: Precis som partierna av och till talar om att bryta olika bidragsberoenden för människor längre ner i samhället och fixa med skatten så att "det ska löna sig att arbeta", måste partierna få ekonomiskt incitament att gå ut till folket igen.

Förbjud kommunalt och statligt partistöd! Detta strider mot statsförvaltningens principiella oväld.
Av 180 undersökta länder är det en fjärdedel som inte har något offentligt partistöd alls.
Sverige har varit ledande i offentlig finansiering av politiken. Nu syns skadeverkningarna. Hög tid att vi tar ledningen i ett reanimeringsprojekt. Utan partistöd kommer det snabbt att visa sig vilka partier som behövs.

Stefan Lindgren

3 kommentarer :

 1. På året bokrea finns boken "Den härskande klassen" av Bengt Ericson från 2015. Där beskriver han just detta att partierna behöver inga medlemmar längre. Tre procent av befolkningen är medlemmar i ett parti (2015). Det är från denna grupp alla människor som har politiska uppdrag tas.
  Dessutom så har vanliga partimedlemmar fått mindre och mindre att säga till om när det gäller både politik och nomineringar. Partiledningen bestämmer det mesta. En illustration till detta är de mp riksdagsmän som vill att partiet ska följa sitt program hotas med uteslutning ur riksdagsgruppen om de framhärdar. Att gå med i ett av de stora partierna s eller m är ett sätt att få ett välbetalt jobb inom stat och kommun utan allt för mycket att göra. I det gamla Sovjet pratades det om Nomenklaturan ( 5 % av befolkningen var med i kommunistpartiet) och dess liv avskilt från den stora massan. Att samma sak händer i Sverige pratas det aldrig om. Ingen annan grupp än politiker kan bestämma sina löne och pensionsvillkor. Vi har också sett hur politiker gynnar sina egna barn som kan få höga poster t o m ministerposter ( Brita Lejon och Thomas Bodström ) utan att någon tidigare erfarenhet. Sverige är faktiskt genomkorrupt.

  SvaraRadera
 2. Ett problem torde vara att ingen adel frivilligt avskaffat sina egna privilegier.

  Bara att konstatera att även (sd) tillhör denna dagens adel där partiet satts på moderaternas avbytarbänk, med den enda egentliga uppgiften att fånga röster ur LO-förbundens medlemsstockar. Partiets uppgift är lika lite systemstörande som Syrizas har varit – om än på andra sidan – efter att PASOK imploderat på alldeles egen hand.

  SvaraRadera
 3. Varför inte privatisera hela klabbet. Dela upp riksdagis i missnöjespartiet och nöjespartiet. Två partier som i USA. Televisera utspelen och gör underhållningsprogram av käbblet. Låt dem söka sponsorer som alla andra. Bemanningsföretag kan sköta anskaffning av politikerna.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.