FiB

5 mars 2017

En avlyssning för mycket?

USA avlyssnar hela världen, t ex en halv miljard tyska telefonsamtal,
email och SMS varje år. Att Trump skulle ha avlyssnats under valkampanjen
är knappast förvånande - men troligen olagligt.
Igår lördag gick USA:s president Donald Trump ut med anklagelsen att Obamaadministrationen hade låtit avlyssna Trump Tower under pågående valkampanj.

Trump jämför med Watergateskandalen 19072, men en viktig skillnad är förstås att Obama redan har avgått, vilket inte hindrar att han i slutänden skulle kunna komma åtalas.

Enligt programledaren på Fox News Sean Hannity handlar det om att Obamas administration i juni 2016 ska ha gått till den s k FISA-domstolen och begärt avlyssning av Trumps kapanjledning. FISA står för Foreign Intelligence Surveillance Act, dvs. gäller utländsk underrättelseverksamhet.

När domstolen avslog begäran ska avlyssning ändå ha fortsatt, enligt Hannity. I oktober gjordes en ny FISA-ansökan men inte heller då fann man någon grund för misstankarna.

Breitbart.com 6/3:  Obama-administrationen var påstridig och fick till sist det tillstånd man villeha, men det finns anledning att misstänka att man inte var helt uppriktig mot FISA-domstolen i sin slutliga, framgångsrika begäran.

Vad som antyds är avlyssningen utförts i strid mot FISA-domstolens första beslut. 

Att Trump har avlyssnats medgav för övrigt Trumphatande New York Times redan 19 januari 2017 när tidningen stolt rapporterade att Trumps kampanj övervakats av CIA, NSA, FBI och Finansdepartementet.

Obamas presstalesman säger i sitt svar till Trump att presidenten inte fattat beslut om att avlyssna en enda amerikansk medborgare. Det må vara formellt riktigt att besluten fattats av underordnade organ. Men om det kan bevisas att Obama känt till avlyssningen och inte har ingripit, kan han ligga illa till.

Den anklagelse som nu riktas mot Trumps justitieminister Jeff Sessions, att han träffat Rysslands ambassadör under valkampanjen och i kongressförhör ska ha försökt mörka detta avfärdas av Trump som "McCarthyism".

Rent logiskt talar mycket för att de kongressmän som sökt snärja en intet ont anande Sessions haft tillgång till övervakningsdata.

Men skandalvärdet av Sessions fyra möten med den ryske ambassadören ska ställas mot att Obama i fjol tog emot samma ambassadör 22 gånger i Vita huset.

Källor: Breitbart News, @realDonaldTrump
Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.