FiB

23 mars 2017

Kiev viftar på Europa

Julija Samojlova, ett hot mot Ukrainas säkerhet?


Uttalandet från EBU, European Broadcasting Union, angående Kievs uteslutning av Rysslands tävlande i Eurovision Song Contest, är en skam.

Istället för att göra det självklara, flytta tävlingen från Kiev, väljer eurobyråkraterna att falla undan.
Svansen viftar på hunden.
"Vi måste respektera lokala lagar i värdlandet, men vi är djupt besviken i detta beslut som vi känner det går emot både andan i tävlingen, och tanken om delaktighet som ingår i dess grundvärdering", heter det i EBU:s uttalande.

Och om Kiev stiftat en lag att alla rödhåriga sångare ska brännas på bål, hade beskedet varit detsamma?

I själva verket vet ju alla att Kiev-regeringen är USA:s och EU:s baby. Och att ett principiellt svar till Kiev hade riskerat att skada dess prestige. Den militärpolitiska nödvändigheten - Nato:s intressen - kräver att rullstolsbundna Julija Samojlovna stoppas vid Ukrainas gräns. För övrigt löper även andra, t ex Armeniens Artsvik Arutunyan, risk att stoppas. Ukrainas säkerhetspolis misstänker att han besökt Krim, ett allvarligt brott i dessa kuppmakares ögon.

Idag styrs Kiev i praktiken av Oleksandr Turtjinov, försvars- och säkerhetsrådets ordförande. Den som vill veta vad han är för figur kan på Wikipedia läsa att han 2014 beordrade sprängning av TV-torn i Donbass.

En terrorist med andra ord, och han dikterar villkoren för Eurovision Song Contest!

Julia Samojlova själv tar det inträffade med humor:

"Det är roligt att iaktta situationen från sidan eftersom jag inte förstår vad de har sett i mig. De har sett någon form av hot i mig, i en sådan liten flicka. På det hela taget känner jag mig inte nedslagen. Jag håller på att öva, för av någon anledning tror jag att allt fortfarande kan förändras", säger hon till nyhetsbyrån Tass.

Antagligen är det vardagshjältar som Julia som får det ryska folket att kämpa vidare i en omgivning som sjunker allt djupare i förföljelsemani.

Ryska UD:s talesman Maria Zacharova avfärdar Kievs krav på respekt för landets lagar som rent hyckleri, med tanke på det som pågår i landet. Rysk TV, rysk litteratur, ryska språket förföljs långt bortom ukrainska och europeiska lagars råmärken. Det senaste tilltaget är att helt enkelt mura igen ryskägda bankers kontor, vilket ställer tusentals medborgare utan tillgång till sina konton.

En hel landsända utsätts för dagliga bombardemang, särskilt mot vatten och annan infrastruktur. Nyligen har Turtjinov proklamerat total blockad av området, som förvandlas till ett ghetto helt i enlighet med den naziideologi som hyllas i Kiev.

"Nu kommer sanningens ögonblick för den europeiska gemenskapen", twittrar Zacharova. Antingen uppmuntrar Europa de ukrainska radikalerna till nya "hjältedåd" och begraver alla ansträngningar som gjorts inom Minsk processen, eller också bevisar Europa att dess grundläggande värderingar  fortfarande är vid liv".

Ryska TV1 har beslutat att om Samojlova inte får tävla i Kiev kommer hon att få representera Ryssland i nästa års tävling.

Stefan Lindgren

PS. Förslaget från EBU att Ryssland ska delta via videolänk har av ryska bloggare - med all rätt - jämförts med att Ukraina skulle erbjudas delta i fotbolls-VM 2018 i Ryssland - via PlayStation.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.