FiB

21 mars 2017

Turkiet fjärmas från NatoI det här TV-programmet från kinesiskt TV intervjuas bl.a. professor Yilderim Koc från Turkiets patriotiska parti, om krisen mellan EU och Turkiet. Inslaget gjordes före den senaste hårda ordväxlingen Merkel - Erdogan, men det principiellt viktiga är att Koc ser krisen på kort sikt som ett sätt för Erdogan att vinna absolut makt för tiden fram till 2029 (ytterligare två presidentperioder).

Men djupare sett och på längre sikt, menar Koc, handlar det om en rörelse bort från Nato, eftersom USA och Europa har stött Fetullah Gülens "spionorganisation" och samtidigt de kurdiska "separatisterna", i syfte att försvaga Turkiet.

Att EU på detta sätt mister en viktig allierad och åtminstone formellt ett kandidatland till medlemskap lägger ytterligare sten på Bryssels börda. Även om Erdogan använder överord så är EU:s grundläggande koloniala förhållningssätt till Turkiet, som ett land som ska uppfostras och där "demokratiska" länder har rätt att styra och ställa, ett viktigt skäl till krisen i relationerna.

red

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.