FiB

18 april 2017

Ord och handling

Vad var det egentligen USA:s vicepresident Mike Pence sa när han stod vid den demilitariserade zonen i Korea?

Han sa att USA:s tålamod är slut - ett förtäckt hot att angripa Demokratiska folkrepubliken Korea militärt.


"Det fanns en period av strategisk tålamod. Men tiden präglad av strategiskt tålamod är slut", sa Pence.

"President Trump har gjort det klart att tålamod USA och våra allierade i regionen har tagit slut, och vi vill se förändring. Vi vill se Nordkorea överge sin hänsynslösa väg för utvecklingen av kärnvapen. Och även dess kontinuerliga användning och testning av ballistiska missiler är oacceptabel."

En marsmänniska som lyssnade till talet skulle kunna tro att USA är en makt som inte utvecklar sina kärnvapen och inte testar sina ballistiska missiler.

Men USA har ett nukleärt utvecklingsprogram som i fjol kostade 57,6 miljarder dollar, vilket är nära fyra gånger så mycket som DFRK:s hela BNP.

USA har skrivit på NPT-avtalet och därmed förpliktat sig att verka för upphörandet av "tillverkningen av kärnvapen, avveckling av alla sina befintliga lager, och eliminering av kärnvapen från sina nationella arsenaler av kärnvapen och medlen för deras leverans". En skrivning som kärnvapenmakterna, främst USA, struntar i.

Med tanke på att USA är det enda land som använt kärnvapen mot människor - 129 000 till 226 000 döda i Hiroshima och Nagasaki enligt Wikipedia - måste man fråga sig med vilken rätt USA sätter sig till doms över DFRK. Under de 11 år landet har haft kärnvapen har detta bara stärkt DFRK:s oberoende kurs och försvar av freden på Koreahalvön.

USA/Nato:s invasion av Libyen 2011, ett land som just frivilligt gått med på USA:s krav att avstå från sitt kärnvapenprogram, förklarar varför DFRK aldrig kommer att gå med på en ensidig kärnvapennedrustning. Det vore liktydigt med en inbjudan till invasion.

Stefan Lindgren
3 kommentarer :

 1. Sixten Andréasson kommenterar:
  Såg USA:s vicepresident Pence stå i Panmunjon och hota Nordkorea. Det framgick att hans far var militär som deltog i Koreakriget. Ett krig som USA förlorade. 36 000 soldater omkom. Ovanligt för de brukar se till att soldater från andra länder som i huvudsak får utkämpa deras krig och därför också får flest stupade.

  Tänkte på att personlig hämndlust  verkar spela viss roll för startandet av nya krig. Västtyskland hade regeringar som inte representerade nazismen, men ändå var de fientliga mot Titos Jugoslavien. Den tyska underrättelsetjänsten stötte kroatisk opposition, särskilt under FDP-politikern Hans-Dietrich Genscher. Motarbetade de två medlare Lord Owen och amerikanen Cyrus Vance, som försökte förhandla fram en fredlig lösning. Handlade det inte om att man i den västtyska statsmakten inte kunde smälta att jugoslaverna i sin motståndskamp  - liksom grekerna försenade Barbarossa.

  SvaraRadera
 2. "Västtyskland hade regeringar som inte representerade nazismen"
  Så var det, MEN västtyskland använde många fd SS befäl i sin kontaktern med bl.a Egypten och man gav många SS profiler amnesti. Vilket då indirekt kan tolkas som om Västtyskland trots allt inte tog avstånd från Nazismen

  SvaraRadera
 3. Gorbatsov var världsmästare i eftergifternas taktik. Varje eftergift som han gjorde för Reagen gav ett nytt krav av ett nytt eftergift.

  Nordkoreas linje är det motsatta, utrusta sig med effektiva vapen istället för eftergifter. Vi vet att Gorbis linje ledde till en katastrof, inte bara i Ryssland utan i hela världen.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.