FiB

9 maj 2017

Herr Nilsson härjar vidare

För inte länge sedan uppmärksammades här på 8 dagar de pågående utrensningarna i Clarté. Den snart 90-årige författaren Jan Myrdal har förklarats icke önskvärd.

Nu riskerar Anders Romelsjö, folkhälsoprofessor (emeritus) och motor bakom den största vänsterbloggen, Jinge.se, att röna samma öde.

En viss Magnus Nilsson (döljer sig bakom skägget) har visat Romelsjö på dörren för att denne inte delar uppfattningen om Macrons politiska program som det mindre onda för Europa."Om den allt överskuggande kampuppgiften är att försvaga USA genom att stärka Le Pen och Putin borde du väl lämna Clarté och istället gå med någon organisation som tar sig an denna uppgift, exempelvis någon högerextrem gruppering?" skriver Magnus Nilsson, litteraturprofessor i Lund, i ett svar till Anders Romelsjös hovsamma försök att väcka diskussion om franska valet.

Det är tydligt att Magnus Nilsson - och styrelsen i Clarté som hittills aldrig sagt emot honom - anser det anatema att ens diskutera ett taktiskt stöd till högergrupper som för fram krav som skulle stärka den nationella självständigheten och minska EU:s och Nato:s makt.

Precis som Romelsjö framhåller är vänsterns skenbart "principfasta"  beröringsskräck en nederlagslinje. Romelsjö påminner om non-aggressionspakten 1939 med nazisten, diktatorn och rasisten Hitler; som gav Sovjet nödigt andrum inför den avgörande uppgörelsen. Han påminner också om den senare alliansen med de brittiska och amerikanska imperialisterna och han påminner Mao Tsetungs linje att inte bara vädja om samarbete med Kuomintang mot den japanska imperialismen utan handgripligt tvinga Kuomintang till sådant samarbete genom att kidnappa Chiang Kaishek.

Egentligen är det enkel matematik. 21 miljoner röstade på Macron, 11 på Le Pen och 16 miljoner kunde inte förmå sig välja mellan de båda. Om politiken i Europa ska kunna vridas bort från den nyliberala transatlantismen och globalismen (och därmed från krigslinjen) måste en majoritetsallians skapas mellan de som röstskolkade i detta val och huvuddelen av Le Pens elektorat (som främst består av arbetare).

Den som är likgiltig för den frågeställningen och vägrar ta i frågan bejakar Macronismen. Det gör det gamla franska kommunistpartiet öppet, tragiskt nog. Anrika l'Humanité uppmanade resterna av kommunistelektoratet att stödja finansvalpen Macron som firade sin seger inte med Marseljäsen utan EU-hymnen.

Jean-Luc Mélenchon var aningen bättre genom att vägra välja mellan Le Pen och Macron. Men i praktiken blev ju även det ett stöd till Macron.

Tyvärr gör frånvaron av en verklig vänster med en nationell strategi för att tränga tillbaka krigshetsarna och välfärdens dödgrävare att stora massor måste ansluta sig till Front National. Man kan inte förebrå dem eftersom vänstern inte lämnat dem något alternativ.

Så länge anti-EU och anti-Nato-lägret frivilligt låter sig splittras av en höger-vänster-indelning som förlorat det mesta av sin relevans kommer Europas folk att gå från ett nederlag till ett annat.

Vad som behövs är en verklig nationell folkfrontspolitik, en sådan som den Kommunistiska internationalen förespråkade - tyvärr alldeles för sent, från 1934 - men som ändå blev avgörande för Hitlerfascismens krossande och senare också i tredje världens avkoloniseringsrörelser.

Att det i dag saknas en välorganiserad kommunistisk rörelse får vi leva med. Kampen måste gå vidare och i den kommer också klarhet att uppstå om vilka verktyg vi behöver.

Som Napoleon, ex-revolutionären sa: On s'engage partout, et puis l'on voit. Man engagerar sig överallt och sen får man se.


Stefan Lindgren

13 kommentarer :

 1. Mycket bra analys. Clartés ledning har ännu en gång förstört det anseende organisationen en gång hade.

  SvaraRadera
 2. Naturligtvis anser Svenska clartéförbundet att det är helt förkastligt att sträva efter allianser med rasister och antisocialister. Förbundets program är nämligen socialistiskt och antirasistiskt. Vi har alltså en uppfattning som är diametralt motsatt den som företräds av Stefan Lindgren och Anders Romelsjö. Detta är någonting som vi gärna är mycket tydliga med.

  SvaraRadera
 3. Det tog exakt 51 minuter för Magnus Nilsson att skaffa sig fullmakt att uttala sig för Svenska Clartéförbundets uppfattning. Om han frågat medlemmarna kan de inte vara många kvar.
  När han föddes hade jag redan varit med i Clarté i tio år.

  SvaraRadera
 4. Jag behöver ingen fullmakt från medlemmarna för att redogöra för förbundets uppfattning. Jag sitter i den av medlemmarna valda förbundsstyrelsen och får mitt mandat från medlemmarna vid förbundsstämman. Styrelsen har vid ett flertal tillfällen klargjort förbundets inställning i de frågor som nu diskuteras och dessutom har stämman antagit ett principuttalande som publicerats på vår blogg. Som sagt: förbundets program är socialistiskt och antirasistiskt och att vi därför tar avstånd från allianser med rasister och anti-socialister.

  SvaraRadera
 5. Av någon anledning föll de sista orden i min förra kommentar bort. Sista meningen ska lyda: "Som sagt: förbundets program är socialistiskt och antirasistiskt och att vi därför tar avstånd från allianser med rasister och anti-socialister är inte det minsta märkligt."

  SvaraRadera
 6. Envar styrelsemedlem sin egen exekutor alltså... En lustig ordning för att vara i en demokratisk vänsterorganisation.
  Du låter mera som en stins som bara vinkar av in- och utgående trafik enligt reglementet...
  Och så praktiskt att ha en förbundsstämma som redan i förväg angett besluten i alla frågor som klasskampen kan komma att ställa. Att vi inte kommit på det förr... Med såna förprogrammerade styrelseledamöter slipper vi störa ordförande Olles törnrosasömn. Det räcker mad att han en gång om året "sätter ned foten", som han brukar uttrycka det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett litet påpekande: Olle Josephson är inte Clartés ordförande. Den äran tillkommer Daniel Hedlund Jorquera. Faktum är att Olle inte ens är med i styrelsen.
   Daniel Cederqvist

   Radera
  2. Anders Carlsson10 maj 2017 09:05

   Är det inte snarare Magnus som bör gå från Clarte till tex...Timbro? Eller varför inte Moderaterna?
   Just dessa attacker av Magnus som gör vänstern aå svag idag och inte går att ta på allvar.

   Radera
 7. Jag valde för kort tid sedan att citera Bo Rothstein: "Att bara prata med dem som tycker som en själv är generalreceptet för att bli riktigt dum i huvudet."
  Man skulle också kunna tänka sig att den som endast accepterar allianser med likasinnade riskerar stundom vandra ensam. (Det sista kom jag själv på :))

  SvaraRadera
 8. Jag förstår inte vad som händer i Clarté. Magnus leker partiledare i en organisation som inte alls har några sådan ambitioner. Att förkasta allianser med antisocialister är dessutom ytterligt sekteristiskt. I euro-omröstningen hade vi i praktiken sådana allianser. Var det helt förkastligt? Ska ett svenskt NATO-medlemskap kunna förhindras är allianser med antisocialister helt nödvändiga. I annat fall är NATO-motstånd bara tomt prat.

  SvaraRadera
 9. Blev påmind om de brittiska trotskisternas inställning under 2: världskriget, dvs att allianser med "reaktionära" britter var förbjudet och det gällde att i stället sätta i gång en socialistisk revolution! Läs tredje delen i George Orwells "Lejonet och enhörningen" skriven vårvintern 1941 https://en.wikipedia.org/wiki/The_Lion_and_the_Unicorn:_Socialism_and_the_English_Genius

  SvaraRadera
 10. Ingvar Erlandsson10 maj 2017 13:12

  Valet av rubrik till artikeln är ett infamt grepp
  som möjligen är ägnat åt att leda tankarna till en oförarglig liten markatta i ful gul stickad kofta ägd av världens starkaste flicka.
  Alternativt till en annan ”Herr Nilsson” som (i den politiskt vänliga tolkningen alltså) från oförståelse om samtida politikens nödvändighet av styrkeposition med tiden resignerar till anpassning.
  Allt beskrivet i följande visa:
  https://www.youtube.com/watch?v=jtvzvT6Hbr4

  SvaraRadera
 11. Ser mörkt ut för Clarté om Nilsson är representativ för resten av medlemmarna. Hur kunde det gå så? Verkar som det är den gamla klasståndpunkten och akademisk isolering som spökar. Men det är inget att hänga läpp för. Det är full rulle i klasskampen. Upp och hoppa !

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.