26 augusti 2011

Moderat bokbål?


Så här skriver Pierr Gilly på sin utmärkta blogg https://florafox.com/ru/yeysk-7346 idag:

Författaren Jan Myrdal bör hindras från att tala i offentliga miljöer menar riksdagsmannen Johan Hultberg (m) och Ulf Hedin (m)(Smålandsposten 25/8). Mannen har ju haft fel åsikter i flera frågor.

Men varför går moderaterna bara halvvägs?


Är Jan Myrdals böcker verkligen mindre farliga än talaren Jan Myrdal? Borde man i konsekvensens namn inte också rensa ut den subversiva mannens böcker från biblioteket?

Och varför stoppa vid Jan Myrdal? August Strindberg uttrycker sig ibland antisemitiskt. Sara Lidman var med i FNL rörelsen. Astrid Lindgren var med i den antiimperialistiska föreningen Folket i Bild/Kulturfront som ger ut tidningen med samma namn. Astrid Lindgren, som alltid sa nej till att låna sitt namn till reklam, tvekade inte att göra reklam för denna organisation, som Myrdal startat, och som är ett välkänt näste för kommunister, socialister och samhällsomstörtare.

Kanske kunde Hedin och Hultberg göra upp en lista över böcker och författare som inte får finnas på offentliga bibliotek? Den lär bli lång. För sjuttio år sedan beskrev en annan Hedin (Sven) nazisternas bokbål i Tyskland som "en renande eld", om jag minns rätt. Är det så att moderaterna håller på att återknyta till trettiotalets syn på yttrandefrihet?

Jan Myrdal egen kommentar här GD

Inga kommentarer:
Home