14 juni 2015

Mikis Theodorakis 90 år

3 juni fyllde den grekiske kompositören Mikis Theodorakais 90 år och hyllades då med en konsert i Petrasteatern i västra Aten.
 
Organisatör var det grekiska kommunistpartiet KKE som förblivit Theodorakis lika troget som han dem. Lyssna på hyllningskonserten med 30 Theodorakisverk.
 
Kompositören själv deltog i evenemanget och sade i ett budskap att han tillbringat "sina mest intensiva och vackra år i KKE:s led. Det nationella motståndet, inbördeskriget, de förföljelser som följde på den Demokratiska arméns nederlag, den väpnade kampen 1944 inuti Aten, som dränktes i blod, försök till pånyttfödelse genom EDA och Lamprakides, skapandet av Patriotiska fronten, tio dagar efter Juntans maktövertagande. Senare som borgmästarkandidat för KKE i Aten och slutligen som parlamentsledamot 1981 till 1985."
 
Den efterföljande konserten med 30 av Theodorakis verk kan ses här:
 
 
Första delen http://www.902.gr/sites/default/files/synaylia_theodorakhs_meros_1.mp4
 
Del två http://www.902.gr/sites/default/files/synaylia_theodorakhs_meros_2.mp4
 
Med tack till Giannis Konstantis som även tipsar om de enorma demonstrationerna 11 juni mot EU:s utpressning mot Grekland och eftergiftspolitiken från landets ledare. (se http://inter.kke.gr/en/articles/The-dynamic-response-of-the-people-to-the-anti-people-plans-of-the-government-lenders/)
 
Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Home