25 juni 2015

Ryssar om ukrainare

Russia Insider har lagt ut en underbar serie korta intervjuer med ryska unga vuxna där de ombeds kommentera sitt förhållande till Ukraina.
Det som slår en är en hel rad enbart positiva intryck. Välvilja, värme och kärlek gentemot Ukraina. Hur är det möjligt ? Ukrainarna marscherar ju omkring i fackeltåg där ryssarna kallas för råttor och kackerlackor medan den förra favoritoligarken Julia Timosjenko ville bränna ner Ryssland till marken och utplåna de ukrainska ryssarna med kärnvapen. Presidenten Porosjenko förklarade att ryssarnas barn skall kura i källarhålor medan han instruerad av Pentagon utsätter dem för artilleribombardemang.

Förklaringen till de ryska ungdomarnas nyanserade och omtänksamma inställning ligger i att de till skillnad från västeuropéer har släkt och vänner i Ukraina. De har förmåga att genomskåda propagandans falskhet och vet att de som hatar dem i Ukraina är en minoritet, må vara att den för tillfället är politiskt mäktig. Direkt släktskap, språkliga och kulturella band kommer att fortsätta att binda samman åtminstone stora delar av Ukraina och Ryssland.

Det kanske starkaste intrycket av intervjuerna är all frånvaro av hätskhet och negativitet, samtidigt som man mycket väl inser att Kiev bedriver en destruktiv politik. "Den ryska ekonomin ligger i ruiner" förklarade president Obama nyligen. Det må vara si eller så med den saken. Det som däremot är säkert är att ungdomar med motsvarande mognad och insiktsfullhet knappast kan uppbringas i Central Park i New York eller Hyde Park i London. Vems är framtiden ?

Jan Nybondas

http://russia-insider.com/en/what-do-average-russians-say-about-ukrainians-not-too-surprising-answer/ri8236

Inga kommentarer:

Home