annons

1 augusti 2014

Skotthål i vraket

Det är fortfarande tyst i media om den tyska flygexperten och piloten Peter Haisenkos analys av bilder från MH17-vraket.

Men det är inte så att man inte känner till uppgifterna. Redan 22 juli skrev Newsweek att man konstaterat förekomstens av "small indentations that look like not unlike bullet holes" (små inskärningar som inte är olika kulhål), bara för att i nästa stund försäkra att det i alla fall måste vara resultat av upprorsmännens missil.

Nu har emellertid OSSE-observatörer konstaterat samma sak som Haisenko (se videoklippet), att det är kulhål i flygplanet: "It almost looks like very strong machine-gun fire".


Detta är naturligtvis i sig inga avgörande uppgifter. Framkommer bevis för att en missil verkligen träffat flygplanet (eller exploderat framför det i dess färdväg) kanske "kulhålen" får en annan förklaring.
Full klarhet kommer först att nås när den internationella utredningen kommit till botten. Efter lång fördröjning från Kiev har holländska flygexperter anlänt. De ryssar som ska delta i det internationella 100-manna teamet har ännu inte kallats in av den holländska utredningsledningen.


En annan utveckling under dagen är att  Kiev publicerat satellitbilder som sägs bevisa att man inte hade några Buk-komplex i närheten av MH17:s färdväg just den 17:e juli. Moskva hävdar att de satellitbilderna har försetts med felaktiga datum och manipulerats.

Hårda strider pågår. Lugansk är helt utan ström och 48 man ur självförsvarsstyrkorna har förts till sjukhus i Dnepropetrovsk efter ett anfall av fallskärmstrupper. Missa inte Arkadij Beiningsens artikel på Nyhetsbanken.
Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Home