annons

annons

4 augusti 2013

Sommaren räddad

TV:n är numera mest en sorts tristessförstärkare, som påminner oss om tomheten i våra liv, som ska fyllas med sport till förbannelse, amerikanska serier och reklam, reklam, reklam.

Jag har ännu inte lyckats se ett enda avsnitt av Varg i veum till slut. Inte för att det är skulle vara så dåligt, utan för det totala tittarförakt Bonnierkoncernen spyr ut genom att hugga upp en 50 minuters film i stycken så att den tar 1:30 att se från början till slut. Alla dramatikerförbundets ingripanden och domslut till trots fortsätter dessa kanaler att vandalisera minsta tillstymmelse till dramatik.

Så till det som räddat sommaren från total mental ökentorka. Kjell Westös dramaserie: Där vi en gång gått.

I Cedric "Cedi" Lilliehjelms gestalt (Oskar Pöysti; stående på bilden) får vi möta en tvättäkta finsk arbetarslaktare. Efter fullgjort värv måste så brottet under decennier rättfärdigas, förnekas, förtigas. Jag har aldrig sett detta finska ännu pågående nationella trauma så väl skildrat. Kanske börjar något lossna i den finska själen.

Det som skedde i Finland, och som i hög grad understöddes av det officiella Sverige, påverkade starkt händelseförloppet i Ryssland, där bolsjevikerna förstod att varje eftergivenhet skulle dränkas i floder av blod.

Se hela serien från början på TV-play. Att rollbesättningen delvis består av amatörer stärker autenciteten. Som rikssvensk är det intressant att höra modersmålet rådbråkat. Jag kan faktiskt inte komma på något negativt att säga om serien. Den uppfyller mig denna sommar.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Home