annons

annons

12 augusti 2013

Vem har en strategi mot tjuvlyssnandet?
62 procent av amerikanerna tycker att det är OK att myndigheterna avlyssnar deras telefoner och Internettrafik. Dom är redan mentalt förblindade av övervakningsstaten som kränker deras egen stolta konstitution, en av världens frihetligaste.

Men vi i Sverige? Är vi lika fäaktigt lydiga och nöjda med att bli avlyssnade?

Jag är inte det.

Jag är stolt över att jag på 70-talet faktiskt lyckades bevisa att jag var avlyssnad av Säpo. Ebbe Carlsson och Hans Holmér fick rycka ut i ottan och visa massmedia hur de drog ut de tjuvkopplade kablarna till våra telefoner på tidningen Gnistan och SKP:s partiexpedition (se mer i skriften Stefan Lindgren/Klas Borell: Avlyssningen, Oktoberförlaget 1975).

Men nu avlyssnas jag sannolikt av FRA (kanske av Säpo också) och jag avlyssnas av amerikanska NSA (exakt hur arbetsfördelningen dem emellan ser ut är oklart för mig). Varje gång jag flyttar musen kan dom jävlarna registrera det. Inte för att jag missunnar dem att följa vägen till SMHI:s dagliga väderrapporter eller nåt. Jag har rent mjöl i påsen.

Men som princip är jag svuren motståndare till det.

Nu undrar jag - och detta är en fråga även till dataexperter - hur kan en strategi för att undgå FRA/NSA:s snokande se ut?

I Tyskland lanserar de stora epostleverantörerna nu "Email made in Germany" där all epost krypteras (sändaren sänder som vanligt, mottagaren läser som vanligt, men däremellan är posten oläslig). Finns det någon svensk mailleverantör som kan erbjuda samma tjänst som standard?

Vad kan man kräva av myndigheterna? Leverantörerna?

I väntan på det - hur kan ett indviduellt försvar se ut? Vad bör man särskilt undvika Gmail, Facebook, Google och hela "molnet"....

Vad den korkade Obama inte förstår är att hans försvar av NSA-snokandet riskerar att sänka USA:s mest lönsamma bransch (läs Gwynne Dyer på Tehran Times. Press TV har återigen plockats ned från EU-satelliten Hotbird - alltför farliga tankar!)


Tacksam för svar

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Home