annons

18 augusti 2014

Lagändring öppning för Assange


Efter två år instängd på Ecuadors ambassad i London har Julian Assange dragit på sig hjärtproblem.

Den svenska åklagaren Marianne Ny och hennes överordnade anser tydligen att frågan om formerna för ett förhör med Assange är värd att driva – över hans döda kropp. Allt för att slippa förhöra Assange på videolänk eller ta ett flyg till London.

Man behöver inte vara Sherlock Holmes för att förstå vilkas ärenden dessa jurister springer.

Men nu tycks det ha öppnats ett litet juridiskt kryphål för Assange att ta sig ur den svenska åklagarens strupgrepp.

En förändring av den europeiska arresteringsordern är på gång, säger föreståndaren för Centrum för undersökande journalistik, Gavin MacFadyen, till Russia Today.

"Lagen har ändrats så att ingen i Storbritannien nu kan utlämnas mot sin vilja till ett land utan att åtalas. Och som alla vet har Julian Assange aldrig åtalats."

"Vare sig i Sverige eller i USA, där rättegången mot honom är en form av hemlig, icke tillkännagiven grand jury som har träffats i tre år till en kostnad för miljontals dollar. Och det har varit några bevis finns av något slag som skulle leda till förändringar", tillade han.

MacFadyen förnekade rykten om att detta var en pjäs för uppmärksamhet i media.

"De är alla utmattade. Det har varit en mycket prövande tid för dem. Julian är inte särskilt bra. Det var verkligen inte en pjäs för uppmärksamhet i media eftersom frågan om han lämnar är en mycket allvarlig, mycket viktig fråga. Julian som ska hållas som han nu är faktiskt emot den lagen. Jag tror att vi kommer att få se några stora förändringar i de kommande veckorna. "

Läs mer om de brittiska lagändringarna här: http://www.lawgazette.co.uk/law/practice-points/changes-to-extradition-law/5039924.article

Stefan Lindgren


Inga kommentarer:

Home