annons

11 augusti 2014

Slafsvänster och brunvänster

Clarté (Klarhet), även en roman av
grundaren Henri Barbusse.

Det finns en dålig tradition inom vänstern. Och det är att bekämpa avvikande åsikter i slutna sällskap, bakom ryggen på de personer det gäller och ta minsta ideologiska avvikelse till intäkt för förtal och smädelser - varav "fascist" är den grövsta, "brunröd" och "brunvänster" lite mer moderna synonymer.

Nu har undertecknad blivit föremål för en sådan lönnkampanj av sällskapet Clarté. Jag vet inte på vilket sätt jag har försyndat mig, eftersom de aldrig har upplyst mig om det. Men på Clartés interna nailinglista (Oj, vilken felskrivning. Jag menar mailinglista) kan det låta så här när veteranen Ola Inghe går loss:Ola Inghe:

Stefan Lindgren avslöjar sig återigen tydligt som en
brunvänsterns vapendragare, när han i replikerna tar Evert Larssons
tokigheter i försvar. (Och man får ju verkligen inte lust att åka på
evenemanget i fråga, när man hör att det är den typen av filurer man
skulle behöva träffa om man åker på det som kallas Nordiska fredssamtal - ett
namn som jag aldrig f.ö. förstått vad det syftar på, eftersom det av vad jag
kunnat se av webbsidor etc. hela tiden har varit ett exklusivt svenskt
arrangemang.) 


I ärlighetens namn ska jag säga att jag inte riktigt hade studerat Evert Larssons ståndpunkter när jag tog honom i försvar på Knut Lindelöfs blogg, där han avstängts, Gud vet varför.

Men att Evert som driver facebooksidan Nationell vänster har tagit kraftigt avstånd från ungdomens marxism-leninism förändrar inget i grunden. Så länge han vill driva relevanta diskussioner om landets framtid och det arbetande folkets intressen är han min vän. Det är just sådana diskussioner som "Nordiska fredssamtal" är ett forum för.

Ola Inghe ondgör sig över namnet på arrangemanget och att det inte skulle ha täckning i verkligheten. För mig är det ett skäl att arbeta för att Degerforskonferenserna kan leva vidare och breddas, inte att sitta på min kammare och sprätta skit på människor som vill göra något.

Vänsterintellektuella som inte förmår förklara sina uppfattningar offentligt på ett begripligt sätt och som inte vågar ta diskussion med oliktänkande förtjänar inte respekt.

Stefan Lindgren

4 kommentarer:

Anders Persson sa...

När jag nu efter långa utlandsvistelser söker återacklimatisera mig i Sverige märker jag att den tongivande politiska personlighet från 70-talets Sverige som blivit stilbildande varken är Sven Stolpe till höger eller Jan Myrdal till vänster, utan Gösta Ekman d.y. i absoluta korrekta mitten https://www.youtube.com/watch?v=_76uHtxLlM4

Björn Nilsson sa...

Ola Inghe blev dj-t irriterad när jag publicerade en serie bloggposter författade av Ulf Modin, som jobbat i DDR tidigare och som har en del synpunkter som kan ses om oortodoxa för somliga. Så jag vet inte hur allvarligt man skall ta honom. Som straff slutade han (Inghe alltså) att läsa min blogg. - För mig känns det som om en del av den här sommarens debatter bekräftar att 'vänstern' i Sverige i stort sett har försvunnit. Det är ju tråkigt att man måste gå in på högerns 'Motpol' för att möta skribenter som vågar ta ut svängarna i resonemangen.

Anders Persson sa...

När jag 1991 skulle utvandra från Sverige passade jag på att än en gång läsa “Utvandrarna”. I kap.1, i slutet på avsnitt 3 hittade jag följande passus som jag redan då strök under. Det handlar om Karl-Oskars far, mor och andra släktingar som inte var glada åt att han gifte sig med Kristina, som på mödernet var släkt med ättlingar till Åke Svensson, grundaren av den “åkerianska” frireligiösa rörelsen, visserligen död sedan 50 år tillbaka.

”Men oviljan mot villolärans upphovsman hos den stora mängden sockenbor var så djupt rotad, att den ärvdes av nya släktled och ännu levde kvar hos många”.

Bondesamhällets kultur, kanske motiverad på sin tid verkar leva kvar i det moderna Sverige.

Knut Lindelöf sa...

"I ärlighetens namn ska jag säga att jag inte riktigt hade studerat Evert Larssons ståndpunkter när jag tog honom i försvar på Knut Lindelöfs blogg, där han avstängts, Gud vet varför."

Vill meddela att Evert Larsson inte avstängts från min blogg. Han har kritiserats, men samtalet fortsätter i andra former. Han har också saker att tillföra. Senaste nytt i den frågan här: http://www.lindelof.nu/om-begreppet-mansklig-ras/

Home