annons

12 augusti 2014

Bra, Kjell-AlbinIgår skrev Kjell-Albin Abrahamsson i Expressen:  

"För en månad sedan förbjöd parlamentet i Kiev existensen av Ukrainas kommunistiska parti. Reaktionerna i väst, inte minst i Sverige, har varit häpnadsväckande få och lama."

Kjell-Albin fortsatte:

"Jag blir arg, men mest förvånad. Jag trodde att det fanns en gemensam plattform, oavsett om vi röstar höger eller vänster. Denna plattform, eller värdegrund som det ska heta numera, är demokratin, de demokratiska spelreglerna. De spelreglerna är heliga och ska respekteras av alla.

Att ett politiskt parti - med 13 procent av väljarna bakom sig i det senaste parlamentsvalet - har förbjudits i ett stort europeiskt land är inget annat än ett nederlag för demokratin.

Att förbudet inte framkallar upprörda protester och laddade debatter i väst är ett lika stort nederlag för yttrandefriheten. Inte ett knäpp hörs från ledande politiker, opinionsbildare och journalistkollegor. Inte ens Carl Bildt som glatt twittrar från arla till särla om allt (o)möjligt får ur sig ett pip. Han brukar ju ändå inte sakna synpunkter på Ukraina. Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Hans Linde säger på min fråga: 'Vänsterpartiet har inte gjort något formellt uttalande om detta.' Så förenas höger och vänster i en tydligen icke-fråga."


Det är välkommet att Kjell-Albin tar upp denna fråga, som hittills sopats under mattan. Det hedrar honom. Det visar att vänstern i försvaret av borgerligt demokratiska rättigheter måste kunna samarbeta med människor med borgerliga, ja även med direkt anti-kommunistiska värderingar.

Stefan Lindgren
1 kommentar:

Fredrik Jönsson sa...

Kjell Bygdén från Sveriges Kommunistiska Parti har också skrivit en kommentar kring detta:
http://stockholm.skp.se/2014/08/12/en-kommentar-pa-kjell-albin-abrahamssons-debattinlagg-expressen-den-11augusti-2014/

Home