annons

annons

21 januari 2014

Lögnmaskinen Rapport

Att Rapportredaktionen totalt okritiskt kablar ut propagandahistorien om att Syriens regering mördat 11 000 fångar är en veritabel skandal.

Inte någon av de självklar invändningarna mot "avslöjandet" fick plats i SVT, som totalt sviker sitt uppdrag.

USA-tidningen Christian Science Monitor framstår som ett lysande föredöme vid en jämförelse.

När Genève 2-samtalen öppnar onsdag går den första dagen bort till högtidliga ceremonier. Elaka tungor säger att alla persiska mattor har avlägsnats. Ett 40-tal stater är närvarande, men inte Iran, en viktig regional aktör. Det var för övrigt aldrig tänkt att Iran skulle släppas in i några samtal utan var bara – under en dag – inbjudet av FN att delta vid öppningsceremonin. Nu alltså inte ens det.

När sedan "samtalen" ska äga rum fredag är det inte ens säkert att terroristerna och den syriska regeringen vill sitta vid samma bord. Stackars FN-medlaren  Lakhdar Brahimi ska springa som en skottspole mellan borden.

Enligt BBC lögnaktige diplomatiske reporter ska man bilda en "övergångsregering" på mötet (Resolutionen från Genève I säger inte att syrierna ska fråntas sin rätt att själva utse sina regeringar) . I denna tänkta "övergångsregering" ska terroristerna ha ledningen  och kanske kan "vissa element" ur den nuvarande regeringen få  sitta kvar, säger BBC. En våt imperialistdröm!

Inget sådant kommer självfallet att hända. Sådant tal är bara ett led i den psykologiska krigföringen  mot Bashar al-Assads regering som är landets legitima regering och uppenbarligen har stöd av folkflertalet.

SVT Rapport spelar i sin vanliga stil med i taskspelet och slår upp "avslöjandet" av 55 000 "tortyrbilder" som sägs visa hur den syriska regeringen dödat 11 000 fångar.

Elementär källkritik hade uteslutit det inslaget:

1. Källan är anonym.
2. Bilderna kan ha tagits var som helst där människor dör i krigets Syrien.
3. Det finns omfattande bevis för förfalskade foton, de jag har sett uteslutande tillverkade  av de s k rebellerna.
4. Storyn att en polisfotograf beordrats att fotografera 11 000 avlivningar för att bevisa för regeringen att avrättningsdomar har verkställts är bara för idiotisk för att vara sann. De enda som dokumenterar sina grymheter är terroristsidan – internet flödar av bilder på halshuggningar, nackskott, kannibalism, barnamord etc där mördarna ger sig till känna som olika islamistiska terrorgrupper.


Som Dan Murphy visar i Christian Science Monitor kokar de 55 000 bilderna ner till 835 personer, vars skador åklagare med krigsförbrytelser som specialitet tror sig ha identifierat.

Murphy påminner också om att åklagare av den kategorin har kommit med fantastiska påståenden förr. Ta bara  Luis Moreno Ocampos absurda påståenden om Viagra och massvåldtäkter i Qaddafis Libyen 2011. (Samme Ocampo som Christian Palme anmälde för utpressning i sexuellt syfte mot en kvinnlig journalist - vilket kostade Palme jobbet).

Dan Murphy påpekar också att det finns ett särskilt skäl till att Vita huset är så säkra på att tortyr förekommer i syriska fängelser. Under åren närmast efter 11 september 2001 utförde den syriska regeringen på beställning av CIA synnerligen obehagliga fängslanden och förhör med metoder som inte gick att använda i USA.

Rapportredaktionen ska skämmas - inte på någon punkt har de gjort sitt jobb, som vi licensbetalare betalar för att de ska göra.
Rapports ljugande tjänar en enda sak. Till att upprätthålla myten om ett rättfärdigt folkuppror mot en förtryckarregim, när det i själva verket är ett brutalt överfall av islamistiska terrorister finansierade och beväpnade av rika oljestater, USA och de gamla kolonialmakterna Frankrike och Storbritannien och resterna av det ännu äldre ottomanska imperiet.

Hyckleriet skördar triumfer. Räkna med ett Genève 3, Genève 4, Genève 5 osv. Västmakterna är beredda att slåss till sista syriern.

Stefan Lindgren

2 kommentarer:

Jan Hagberg sa...

Det kan lugnt konstateras att Public Service arbetar hårt på att avskaffa sig självt, i en självpåtagen strävan att gå samma väg som papperstidningarna. Vad hjälper det att verksamheten – och då inte minst nyhetsförmedlingen – är kringgärdad av krav på saklighet och objektivitet, om de ansvariga totalt negligerar det uppdraget.

Vilka ska försvara institutionen, själva idén, när lurendrejeriet i nyhetsförmedlingen är så totalt oblygt – samtidigt som angreppen från andra sidan för marknadsfusk haglar in? Inte heller tycks de ansvariga ha förstått att det blåser multipolära vindar, inte bara i världspolitiken utan också i den internationella nyhetsförmedlingen. I stället fortsätter de ihärdigt den sömngångaraktiga vandringen mot
undergången!

Tillsynen som ska utövas av ”myndigheten för radio och tv” är en papperstiger, precis som de flesta av landets tillsynsmyndigheter. En demokratisk fasad typ Potemkin. Fällande utslag mot program i radio eller TV inträffar i stort sett bara om en statsekreterare med ”liberal” anknytning så kräver, annars inte. De mest flagranta brott mot allsidigheten får passera opåtalade, bara de är välsignade av den politiska överhögheten. Den reella tillsynen i övrigt utövas i stället av ledarredaktionerna på SvD och DN. Säg något positivt om Kuba i mer än minut och stora larmet går! Då vet Public Service-cheferna hur det ska pudlas.

Här i inlägget sas Syrien; jag säger Ukraina. Så kan vi backa i tiden, händelse för händelse – och den fäaktiga, propagandistiska hållningen hos de ansvariga blir bara alltför övertydlig!

Pappa sa...

Tack för det, Jan Hagberg. Jag vet inte vad nytta det gör att skriva här för de redan kritiska, men följande glömmer jag aldrig.
SVT:s reporter i Libyen, tog en taxi, under mycket prat och åthävor till platsen där den nyss dödade Gadaffis kropp skulle finnas. Vi fick se en container med en dörr på. Det hela var långrandigt, pretentiöst och helt utan informationsvärde och dessutom med medföljande fotograf.
Samtidigt regnade Natobomber ner över landets städer och infrastruktur, men inte ord om det.
Senare var samme manlige reporter i farten om Syrien. Samma typ av självcentrerade, meningslösa "reportage". Det var med både sorg och ilska jag tvingades konstatera, att det var ett slöseri med tid att ha SVT som huvudsaklig nyhetskälla. Minns någon längre den tidens berömda SVT-reportage från vietnamkriget, militärkuppens Chile, etc?
Bengt Svensson.

Home