annons

annons

2 januari 2014

Varför tiger Putin?

När Putin framträdde i sina två nyårstal från Fjärran östern (beroende på tidsskillnaden) var det många utländska tittare som slogs av att varken Putin eller ryssarna i hans omgivning sjöng den ryska nationalsången. Ja, de inte ens rörde på läpparna.Det är ingen personlig fobi mot att sjunga från Putins sida. Han sjöng ”Blueberry hill” med godkänt resultat på en välgörenhetsgala härförleden.


Här finns många olika förklaringar och jag har svårt att avgöra vad som är den rätta. En är folkpsykologisk: Det är inte för gemene man att profanera nationalsången med sitt kraxande. Den förklaringen ger jag mindre för.


Två andra förklaringar ger jag mer för:


En är att ryssarna inte kan texten. De äldre kan den, men den ursprungliga och många av dem finner den nya reviderade motbjudande. Bättre då hålla tyst än att provocera med den gamla ”socialistiska” hymnen.


Detta ska man nu råda bot på genom att föra in nationalsången i skolundervisningen. Från och med i år ska alla grundskoleelever lära sig texten och att sjunga sången.


Men det finns också en mer trivial förklaring. Den ryska nationalsången har mycket större tonomfång (c till f1) än till exempel den svenska och kan upplevas som obekväm att sjunga för många otränade. Att höra den rådbråkas av ett gäng uttröttade hockeyspelare är inte upplyftande.


Uppgiften är alltså svårare än att sjunga ”Du gamla, du fria” godtagbart. Men med ryssarnas starka musiktraditioner (inkl. folkmusiken) är jag övertygad om att bilden kommer att förändras  inom några år.


Stefan Lindgren

3 kommentarer:

Mats Larsson sa...

Jag håller förklaring 2 som den mest troliga.

När jag sjunger "Den Popedy", som rent muskaliskt är avsevärt svårare än "hockey-melodin", vid konferensmiddagar i Vitryssland, så har jag alla med mig på ett ögonblick, även de yngre.

Stefan Lindgren sa...

Du menar "Den pobedy" (segerdagen).

Mats Larsson sa...

Javisst, komponerad 1975 av David Tukhmanov. Alla kan texten, men den är inte lättsjungen utan försångare eller orkester. Jag sjunger Lev Leshchenkos version eftersom den är mest välkänd. Dessutom hans genombrottssång.

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida
Home