FiB

6 september 2013

Var står ärkebiskopen?

Påven Franciskus agerar kraftfullt för att påverka världens ledare som deltar i G20-mötet i Ryssland att söka fred i Syrien med diplomatiska medel och att lägga undan den "meningslösa jakten" av en militär lösning.
Han vet vad han talar om. Den katolska kyrkan finns representerad i Syrien och har ett utmärkt underrättelsenät. De vet exakt hur den s k oppositionen ser ut på marken. Kyrkan har fått många av sina tjänare dödade och kidnappade.

I ett brev till Rysslands president Vladimir Putin , som är värd för G20-toppmötet , skriver Fransiskus att skeva globala intressen har blockerat en diplomatisk kurs i den syriska konflikten och har lett till "meningslösa massaker" på oskyldiga människor .

"Till de närvarande ledarna, till var och en, gör jag en innerlig vädjan att hjälpa till att hitta sätt att övervinna de motstridiga ståndpunkterna och lägga undan den fruktlösa jakten på en militär lösning", skrev Franciskus.
Brevet följer ett tillkännagivande tidigare i veckan att Vatikanen står värd för en vaka för fred i Syrien i Petersplatsen på lördag.
Vatikanen redogjorde på torsdagen för sin ståndpunkt om Syrien till ackrediterade ambassadörer vid den Heliga Stolen.
Vatikanens utrikesminister ärkebiskop Dominique Mamberti sade den viktigaste prioriteringen var att stoppa våldet, som riskerar leda till inblandning av andra länder och skapa "oförutsägbara konsekvenser i olika delar av världen".

Bashar al-Assads regering i Syrien har konsekvent försvarat etniska och religiösa minoriteter, inklusive kristna , shiamuslimer och kurder, medan fanatiska delar av oppositionen bedriver etnisk och religiös rensning i områden de kontrollerar.
På onsdagen sade chefen för Vatikanens jesuitorden, Adolfo Nicolas , att militära insatser av USA och Frankrike kommer att drabba det syriska folket.
"Jag kan inte förstå vem som gett USA eller Frankrike rätten att agera mot ett land på ett sätt som säkerligen kommer att öka lidandet för medborgarna i det landet , som redan har drabbats övermåttan ", sade han .
Fransiskus ingripande är modigt och inger respekt.

Han vet vad han talar om. al-Qaida.-elementen, som John Kerry nu förnekar finns i Syrien frågar inte först - de skjuter en kristen präst där de ser honom.

Men var står den svenske ärkebiskopen. När ska han utlysa en vaka i Kungsträdgården för att stoppa USA:s krig? I ett läge där Sveriges politiker hymlar och står på kö för att uttrycka "förståelse" för USA behövs andlig och moralisk ledning.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.