annons

30 april 2014

Carl Bildt och hans vänner


Carl Bildt anklagar vänster- och högerextremister för att stödja "rysk aggression" mot Ukraina.

Påståendet är gripet ur luften. Så här ligger det till.

I Sverige finns ingen vänster som tydligt och klart tagit ställning för den ryska hållningen till krisen i Ukraina. Vänsterpartiet går med på höjda försvarsanslag med hänvisning till "det ryska hotet". Till och med tidskriften Clarté fördömer rysk "aggression" mot Ukraina. Beklagligt, men så är det.

Den ende som knystat är Göran Greider, som talat om att det skulle vara bra med mer än EN (1) analys i frågan.

Och vad gäller extremhögern delar Sverigedemokraterna den påbjudna synen på Ukrainahändelserna. Det är fråga om rysk "aggression". Vad det är för "svenskt" med att sälja ut svenska säkerhetsintressen för USA:s ukrainska äventyr, får Jimmie Å svara på. Likaså vad det är för "demokratiskt" att störta en folkvald president till förmån för en självutnämnd.

Gör vi så ännu ett steg längre ut på högerkanten, till Svenskarnas parti, omfamnar de med samma entusiasm som Carl Bildt "det ukrainska folkets befrielsekamp gentemot en förtryckande och folkfientlig regim".

Svenskarnas parti har haft besök av sitt broderparti "Svoboda" i Ukraina, ett fascistparti som på kort tid tagit 10 procent av väljarna och nu är företrätt i Ukrainas kuppregering. Partiet hade vid starten ett uttalat nazistiskt program, men förnekar nu sin nazism, samtidigt som det excellerar i våld mot motståndarna.

I likhet med svenskarnas parti har Svoboda ett något omgjort, lätt genomskådat hakkors till partisymbol.

Bildt har verkligen inget att klaga på. Hela pressen och hela den politiska skalan i Sverige traskar i samlad skock bakom hans Ukrainasyn.

Frågade man däremot svenska folket tror jag svaret delvis skulle bli ett annat:

Hade människorna på Krim rätt till nationellt självbestämmande?
Har människorna i östra Ukraina rätt att göra uppror mot en kuppregim som försöker förbjuda deras språk (70 % av ryskspråkig kabel-TV har stängts sedan kuppen 22 februari)?
Ska Sverige verkligen ha kryssningsrobotar som kan slå ut militära ledningscentraler i Moskva?

Ska Sverige stödja en regim i Ukraina som kommit till makten med våld?

Är det lämpligt att en svensk utrikesminister frotterar sig med fascister på Maidan och skönmålar kuppregimen i Kiev genom att förneka att det in går fascister i den?
(På Carl Bildts blogg förekommer konstigt nog inte ordet "fascist".).

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Home