annons

8 april 2014

Ukraina alliansfritt enligt lag

Vägspärrar i Lugansk. Hjälper det mot fascisternas pansar?


Situationen i Ukraina försämras på nytt.

Under dagen har den regionala administrationsbyggnaden i Charkov "befriats" från ockupanterna, som förnedrades genom att radas upp bakbundna på torget framför byggnaden.

Inrikesminister Arsen Avakov talade om att en "antiterroristisk" operation inletts.


På motorvägen mellan Kiev och Charkov fotograferades ett antal pansarskyttebilar (BTR) på väg i hög fart söderut. I Charkov talar man om att de regeringstrupper som återtog administrationsbyggnaden hade förstärkts med en specialenhet kallad Leopard, vars medlemmar talar engelska sinsemellan.


I Verchovna Rada sade kommunistledaren Pjotr Simonenko - som konsekvent bekämpat alla former av separatism - att det är myndigheterna i Kiev som är orsaken till oroligheterna i sydost. Det skulle han inte ha sagt. I samma stund han uttalade orden rusade ett antal Svoboda-ledamöter upp för att knuffa bort Simonenko från talarstolen. Den kommunistiska partigruppen lämnade salen i protest.

Från rysk sida är linjen att krisen måste lösas genom att återgå till uppgörelsen 21 februari, som undertecknades av Polens, Tysklands och Frankrikes utrikesministrar. Utrikesminister Lavrov vill tydligen att även USA ska vara representerat. I avtalet sades att man skulle åstadkomma försoning genom överläggningar och en författningsreform. Någon form av federalisering är den formel som skulle kunna lugna invånarna i sydost.

Sergej Lavrov sade idag också ja till direkta och allsidiga förhandlingar med Ukraina, på villkor att Kievs författningsprojekt finns på bordet och att sydöstra Ukraina finns representerat.

Beträffande Ukrainas status som alliansfritt så är den inskriven i ukrainsk lag, påpekar Sergej Lavrov i en artikel i Guardian idag. Det är viktigt att den lagen inte rivs upp.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Home