annons

29 april 2014

Minnesvärda journalister

Är det inte ett karakteriskt drag för fascistoida regimer att vilja indela människorna i A-lag och B-lag? Vi såg det i Sydafrika, vi ser det i Israel (till och med Kerry försaq sig häromdagen och kallade spaden en spade - apartheid) och vi ser det alltmer i Ukraina.Redan i mitten av mars var läget sådant att 347 kabel-TV-leveratörer i Ukraina hade släckt de ryska TV-kanalerna eller väsentligt försvårat tillgången till dem. Vice ordförande för det nationella radio-och TV-rådet Larisa Mudrak kunde då rapportera att efter juntans maktövertagande hade cirka 60-70 procent av dem som tidigare haft tillgång till rysk TV nu berövats den möjligheten.

Förstår man inte att det faktiskt framodlats ett hat mot Ukrainas rysktalande, som är betydligt fler än de 20-30 procenten i statistiken, såär det också svårt att förstå upproret i östra Ukraina.

Då blir allt rysk ondska och konspirationer.

Michael Winearski, Dagens Nyheter (f d marxist-leninistiska Rödluvan) skriver en massa dumheter idag:

- att upprorsmännen i öst kopplat på den "ensidigt proryska" TV-kanalen Rossiya 24. Ja, det är en public service-kanal, lika ensidigt rysk som SVT1 och SVT2 är ensidigt svenska. I vilket syfte sprider Winearski kuppmakarnas sätt att etikettera ryska TV-kanaler?

- att TV-chefen i Donetsk hotats och förnedrats av okända personer (rysktalande förstås). Var fanns Winearski när Svobodas parlamentsledamöter inför rullande kamera misshandlade den nationelle TV-chefen i Kiev? Och sedan ostraffat återvände till parlamentet för att attackera kommunistledaren Simonenko och tvinga bort honom från talarstolen?

- att Ryssland vill förhindra ett presidentval i Ukraina för att det skulle ge remin legitimitet. Vänta nu, hur vet Winearski att dagens makthavare skulle sitta kvar efter ett val? Är det redan klappat och klart? Vad är det i så fall för val man har tänkt sig?

Är det kanske inte att faktum att vissa kandidater inte kan röra sig i landet utan fara för sitt liv - Oleg Tsarjov avsade sig idag sin kandidatur sedan han vid flera tillfällen misshandlats. Pjotr Simonenko som fått sin bostad och sitt partihögkvarter tvekar ännu - saliga äro de saktmodiga.

Sen är det ju inte så att oppositionen vill förhindra val - tvärtom. Men vad man säger är att den nya författningen först måste underställas folket.

Det är verkligen nedslående att blicka ut över det svenska medialandskapet - ett enformigt ökenlandskap där alla argument som släpas fram av Obamas kamphundar upprepas mekaniskt.

Man förstår inte idiotin i att svartlista ryska företag och företagsledare och kalla dem Putins "kumpaner" som en sorts eko av den där kortleken man serverade media under Irakinvasionen. Vi vet ju att det kriget inte alls handlade om att eliminera 52 män. Det blev ett krig som utplånade över en miljon människoliv. Och man har den dåliga smaken, den vettlösa äventyrligheten att upprepa samma fraser mot Ryssland.

Västvärlden ger alltmer intryck av att vara en supertanker utan roder. Den ligger på en farlig kurs och chanserna att reparera skadorna tycks allt mindre.

Man gör klokt i att minnas de svenska journalister som avsiktligt missleder opinionen inför den annalkande katastrofen.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Home