annons

10 april 2014

Det fascistoida Europa

Bild: Dan Perjovschi


Europarådet parlamentariska församling (PACE) har beslutat att beröva Ryssland dess rösträtt i organisationen. Samtidigt i parlamentet i Kiev knuffar fascisterna bort obekväma talare från talarstolen.

Att tysta avvikande uppfattningar är en standardmetod ur den fascistiska arsenalen som upphöjts till europeisk statsmannaskap.

PACE har tidigare förbjudit "kommunismen"  (hur man nu kan förbjuda en tanke) och i en rad länder i Europa har  förbjudit olika yttringar av "kommunism"*. I andra har man förbjudit "historierevisionism" - och nu förödmjukas Europas största land, det som offrat mest på antifascismens altare.

Pågår en krypande fascistisering av Europa? Det pågår en krypande fascistisering av Europa.145 ledamöter i Europarådet röstade för att beröva Ryssland rösträtten, 21 röstade emot och 22 lade ner sina röster.

På vilka grunder? Man påstår att Ryssland begått aggression på Krim, när det tveklöst handlar om ett frivilligt utropande av nationellt självbestämmande enligt FN-stadgans artikel 1. Ingen juridisk instans har prövat Autonoma republiken Krims skäl för avskiljande och suveräna beslut att återförenas med Ryssland.

Fördömandet grundas helt på populistiskt tyckande och falska folkrättsexperter som aldrig går in i en sakdiskussion om de historiska prejudikaten: USA, Bangla Desh, Kosovo etc.

Till grund för beslutet ligger också falska rapporter om pågående eller planerad rysk aggression mot själva Ukraina.

Som det nu ser ut har rapporterna om oroligheterna i sydöstra Ukraina varit starkt snedvridna.Två hus är ockuperade - ett i Charkov, ett i Lugansk. Stor sak med det.

Ett omfattande missnöje finns, ja. Men bilden av en beväpnad sepratiströrelse i full färd med att förbereda en rysk inmarsch är utan tvekan överdriven.

Nu är närmast frågan vilka straff som väntar dem som KNYSTAT OM att avskilja sig från Ukraina.

I tisdags antog Verchovna Rada med knapp marginal ett lagförslag No 4524-1 som inför straff på 3 till 5 års fängelse för separatism. Handlar det om myndighetspersoner kan sepratistiska handlingar leda till 5 till 10 års fängelse. Eftersom Ukrainas t f president Aleksandr Turtjinov definierat aktivisterna som intog regionsförvaltningen i Charkov som "terrorister" är ännu mer drakoniska straff möjliga.

Mot detta har "Regionernas parti" motionerat i radan och kräver att samma amnesti som två gånger tillämpades mot Maidanaktivister som använt - ibland livsfarligt - våld mot ordningsmakten ska tillämpas även mot aktivisterna i sydost.

På det svarade Radans majoritet med - bordläggning.

I sydost finns en oro för vad som väntar. Man talar om att myndigheterna i Kiev håller på att frigöra 80 000 platser i landets fängelser - för vem? Och i ett väglöst område utanför Makejevka i sydost byggs ett jättelikt fängelsekomplex med turkiska byggnadsarbetare och EU-pengar - för vem?

Humanism och tolerans står inte på agendan i Kiev. Där är man oerhört angelägen om att presidentvalet ska hållas snabbt, innan Majdanpsykosen hunnit lägga sig

För att inte ingjuta falska förhoppningar i aktivisterna i sydost har Viktor Ozerov, ordförande i den ryska federationens dumautskott för försvar och säkerhet, förklarat att ryska fredsbevarande styrkor bara kan sändas till en annan stats territorium inom ramen för befintliga internationella normer och inte på begäran av lokala myndigheter.

Folkrättens vänner, och nu talar jag inte om yrkesjuristerna som dessvärre är förlorade, gör klokt i att  hålla krutet torrt för den dag Ryssland verkligen förgriper sig på folkrätten.

Den aggressiva parten här är utan tvekan  USA/Nato/EU som bedriver inblandning i Ukraina för att förvandla landet till en frontstat i den geopolitiska kampen mot Ryssland, i strid med Ukrainas lagstadgade neutralitet.

Stefan Lindgren

* Ungern och Litauen har förbjudit kommunistiska och sovjetiska symboler. En liknande lag var på gång i Estland, men fälldes av parlamentet. I Moldova fanns ett förbud som hävdes av domstol i fjol. Utrikesministrarna från Litauen, Lettland, Bulgarien, Ungern, Rumänien och Tjeckien föreslog tillsammans ett EU-förbud mot kommunistiska symboler 2010, och uppmanade EU "att kriminalisera godkännande, förnekande eller förringande av kommunistiska brott". I Ukraina var kommunistpartiet 1991-2001 förbjudet, ett förbud som knappast respekterades, men nu ligger åter ett förslag om förbud i Radan.

Inga kommentarer:

Home