annons

9 april 2014

Debatt i Kiev

Savik Shuster heter en ryskspråkig journalist, född i Vilnius, som 2001-04 blev berömd debattledare i NTV, Moskva.

Nu har han flyttat sin verksamhet till Kiev, där han leder en egen show på den populära kanalen 24, som ägs av Ukrainas störste oligark Rinat Achmedov (tillsammans större än de följande sju oligarkerna i rangordning). Eftersom Achmedov anses ha stött Janukovitjs regim representerar kanalen inte direkt kuppmakarna.

I går sändes en debatt mellan tre personer, den unge dynamiske Oleg Tsarjov, presidentkandidat från Donetsk, nyss utesluten ur Regionernas parti för sin alltför principiella hållning till fascisterna i Verchovna Rada; Mykola Malomuzj, f d chef för Ukrainas säkerhetstjänst (under Jusjtjenko) och Andrej Sentjenko, biträdande chef för kuppresidentens kansli.


Tsarjov tog genast ledningen genom att rada upp sina fyra punkter, villkor för att skapa samförstånd i Ukraina:

1. att ryskan, som inte är ett"främmande" språk i Ukraina, ges ställning som andra statligt språk.
2. att landets lagstadgade neutralitet ligger fast
3. att en decentralisering (av en del kallad federalisering) genomförs som ger människor ökade möjligheter att påverka sina livsvillkjor
4. att misstaget från Janukovitjs tid inte upprepas - dvs. att man först väljer en president och sedan antar en författning, utan att författningsreformen ska vara klar före presidentvalet.

Även OSSE:s observatör för Ukraina, schweizaren Tim Guldimann anser att en central uppgift för regeringen i Kiev borde vara decentralisering, framgår av Die Zeit idag. Detta är inte bara något som efterfrågas i östra Ukraina, där många ryskfödda ukrainare bor, utan även i västra delen av landet. "Lokala och regionala företrädare efterfrågar större delaktighet i politiska processer och vill även ha möjlighet till medbestämmande om offentligt medel." Om den ukrainska regeringen går med på det, skulle det enligt Guldimann vara en viktig punkt för att stabilisera landet.

Vad hade då kuppregimens representant att sätta emot Tsarjovs punkter? Det enda konkreta jag uppfattade från Sentjenko var "ljustratsia", ett ominöst ord som i vissa länder betyder censur, men här i Ukraina används för att beteckna utrensningar av icke önskade element ur domarkåren. Hur kan någon tro att en domarutrensning ledd av en ministär som tillsatt sig själv med våld skulle kunna bidra till en lösning av krisen i Ukraina? Det är ofattbart.

Sentjenko, som sägs vara född på Krim, skildrade "ryssarnas våldsamma maktövertagande" med illa dolt raseri. Enligt hans beskrivning är de rysktalande intimt lierade med Ukrainas kriminella värld.

På detta svarade Tsarjov att precis som Ukraina styrts av kriminella oligarker i tjugo år styrs det fortfarande av sådana. Utnämningen av två oligarker till guvernörer i sydöst är ett av irritationsämnena där, menade Tsarjov. "Människorna där känner sig som andra sortens människor", upprepade han.

Savik Sjuster är en skandalöst dålig debattledare som nästan inte gjorde någonting för att styra upp diskussionen. Mellan varven klipptes Skypeinslag in med personer från östra Ukraina som genomgående var negativa till de senaste dagarnas protester och talade om demonstranterna som onyktra och illa klädda - och mycket få. Varför då sätta in pansar om det bara är A-laget som väsnas, kan man undra.

Åldermannen i församlingen, den vithårige generalen Malomuzj, förklarade på knagglig ryska att Putin nu håller på att genomföra tredje reservplanen för att ta kontroll över Ukraina (!). Från denna konspiratoriska utgångspunkt blev han plötsligt professionell när han beskrev vad som borde göras för att vinna människornas förtroende i sydost. Åka ner och prata med dem, möta dem förtroendefullt, genomföra alla goda förslag etc.

Han höll också en appell för Ukrainas lysande ekonomiska framtid, med stöd från väst och hela världen. I den ekonomin finns inte utrymme för det närmast slavliknande arbetet i Ukrainas kolgruvor, menade han.

Här anar man en underliggande konflikt, lik den som utspelades i England under Thatcher och som ledde till i stort sett hela den brittiska kolgruveindustrins död. Lugansk och Donetsk levererar inget överskott till statskassan, det gör bara Charkov. Så vad vore väl förnuftigare ur makthavarnas synpunkt än att isolera dessa regioner i någon form av autonomi, helst bakom taggtråd?

BBC rapporterade idag ingående om det öde som hotar Ukrainas mest avancerade industri. Landets tillverkning av helikoptermotorer t.ex. Om Putin trycker på knappen och slutar köpa sådana motorer från Ukraina är en industri med åtskilliga tusentals anställda dödsdömd. Men det blir också kostsamt för Ryssland att ersätta de ukrainska leverantörerna.

Det är därför Putin nu vädjar om förhandlingar. Innan banden hinner klippas helt.


Stefan Lindgren 

▶ Шустер LIVE 08-04-2014 - YouTube


Inga kommentarer:

Home