FiB

4 juni 2014

10 000 dollar för varje död "legosoldat"


G7 vill inte ha med Putin. Men de vill ändå veta: "Vem tänker han prata med?"

Den ukrainske oligarken Igor Kolomojskij finansierar "Högersektorn" och har lovat 10 000 dollar i belöning för varje rysk "legosoldat".


De som sitter med sina barn i jordkällare under granatregnet i Slovjansk och inte släpps ut för att FN:s säkerhetsråd anser att det inte pågår någon humanitär katastrof i Ukraina, kan nog hålla sig för skratt.

Inte undra på att de ryska kommunisterna nu har gjort en hänvändelse till riksåklagaren om att konfiskera Kolomojskijs ryska tillgångar enligt strafflagens paragrafer 205-206 , 208 , 211 , 220 , 221, 277-280 , 282.1 , 282.2 och 360 om terrorism.

2 mars 2014 utsåg Ukrainas t f president Aleksandr Turtjinov Igor Kolomojskij till guvernör i Dnepropetrovskregionen. En skrivbordsmördare till fredsdomare.

                                                             * * *
Igår utlovade Ukrainas blivande president Porosjenko (installeras 7/6)  en "fredsplan". Fan trot. Redan innan han tillträtt har han i praktiken bidragit till en upptrappning av våldet.

Rysslands president Putin uppmanas nu att erkänna Porosjenko som legitim president. Vad ska man säga om en president som kommer till makten efter att ha betalt för en statskupp, jagat bort företrädaren med automateld och berövat ett 10-miljonerhövdat elektorat sitt alternativ?

                                                            * * *

Carl Bildt gör klokt i att koncentrera sig på Skottland.

                                                            * * *


G7-ledarna (se bilden ovan där Oxfordstudenter driver med sällskapet) vill inte ha med Putin och ändå frågar man oroligt "Ska han tala med den och den?" inför minnesdagen i Normandie. Frankrikes president Hollande måste äta dubbla middagar för att Obama ska slippa träffa Putin. Själv säger Putin: "Jag talar med alla."

Att USA har upptäckt "ryska soldater" i Ukraina jämför han med det där tvättmedlet som USA visade upp för att motivera sin Irakinvasion. (Kan det finnas en ordlek här - "porosjók" är tvättmedel - jfr "Porosjénko"?).

Och om det skulle finnas några ryssar någonstans, än sen, menar Putin. "USA har baser över hela världen".

                                                         * * *

Kanske går det i Normandie som det gick i S:t Petersburg dagarna innan USA måste avstyra sitt anfall på Syrien. Obama smög då in genom en sidoväg till ett privat möte med Putin där han fick värdefulla råd om hur han skulle klara sig ur knipan.

Som soldaten Tiorkin skrev på väg hem från Berlin (Aleksandr Tvardovskijs poem Vasilij Tiorkin):

Nu har vi ansvaret
för Ryssland, för folket
och för hela planeten*


Stefan Lindgren

*  Нынче мы в ответе/ за Россию за народ/ за все на свете...

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.