FiB

19 december 2016

Var säger mordet i Ankara?

Dagens mord på den ryska ambassadören Andrej Karlov i Turkiet är ett uttryck för de krafter i världen som känner förbittring över att Aleppo i Syrien är befriat och att folket där börjar se ljus i tunneln.

Det finns om inte annat en ideologisk samklang mellan mördarens "tal" och de hysteriska anklagelser som har riktats mot Syriens och Rysslands ledning ända upp i FN:s säkerhetsråd.

Samtidigt pågår ett märkligt skådespel i USA. Den avgående presidenten yrar om att Ryssland har fixat presidentvalet. Man tycks beredd att med alla metoder försöka stoppa Trump och diskuterar riksrätt redan innan han tillträtt.

En ohelig allians av krafter fruktar den möjliga avspänningen mellan USA:s och Ryssland och fred i Syrien.
 
Trump kringgår fientliga media genom att resa runt och tala med det amerikanska folket. Hör här vad han sade i Cincinatti, Ohio den 1 december, ett tal som jag händelsevis just nu fick mig tillsänt:

"En av anledningarna till att vi idag är så splittrade är att staten inte skyddat amerikanska arbetares och deras familjers intressen, vilket gjort det för lätt att se oss som isolerade grupper och inte förenade som en helhet … Washingtons politiker har lagt ned så mycket tid på att vädja till konkurrerande intressen att de glömt hur man vädjar till landets, hur man kombinerar folkets kvalifikationer och talanger för en gemensam sak … Men allt detta skall ändras. Vårt mål är att stärka förtroendebanden mellan medborgare för att återställa en känsla av delaktighet i ett gemensamt nationellt samfund. Vi ska söka ett sant inkluderande samhälle där vi stödjer varandra, älskar varandra och tar hand om varandra.
Vi ska ta tillbaka den amerikanska drömmen. Problemen som plågar amerikanska städer eller drabbar landsbygden - och vi har landsbygd, delvis fattig sådan - vi tänker hjälpa dessa människor; vi ska återuppbygga denna landsbygd. Situationen är inget normal beståndsdel i amerikansk livsstil. Den kan fixas och tillsammans kommer vi fixa den.

Folk säger ständigt till mig liksom till er att skruva ned våra förväntningar. Dessa människor är dårar. De är dårar … Allt vi vill ha för vårt land är nu möjligt. Allt. Detta är inte tillfället att förminska våra drömmar, utan lyfta blicken högre än någonsin för vårt land. Nu är tiden inne att trycka på för verklig djupgående förändring som infriar Amerikas fulla löfte till hela dess folk och vi är stort folk … Nu är tiden inne att släppa fri potentialen hos miljoner amerikaner som lämnats i sticket med outnyttjade talanger, ouppfyllda drömmar och helt bortglömda förhoppningar. Vi är ett folk av stor talang. Detta är ögonblicket, detta vår chans! Detta är tiden att handla, timman när stordåd kan uträttas och våra största förhoppningar besannas! Vi kommer göra det, vänner - vi kommer göra det!

Vi ska bygga nya vägar, tunnlar, broar, järnvägar, flygplatser, skolor och sjukhus, inklusive stora projekt för innerstäderna. Det finns sådan potential i innerstäderna som vi inte nyttjar … Vi ska gräva ut våra hamnar, vi har hamnar som vi inte ens kommer in i … Vi ska kämpa till sista amerikanska arbetsplats. Det är dags att skrapa rosten från rostbältet och ta steget in i en ny industriell revolution. Vi kommer göra det!

Vi ska slå in på en ny utrikespolitik som äntligen lärt sig av misstagen från det förflutna. Vi ska sluta försöka störta regimer och fälla regeringar … Vårt mål är stabilitet, inte kaos … Vi har lagt 6 biljoner dollar på Mellanöstern men i Mellanöstern är det långt värre än det någonsin varit. Ni kommer se en mycket snar förändring av detta.

Vi är ett land som vann två världskrig, grävde Panamakanalen, skickade en människa till Månen och satelliter över hela yttre rymden men någonstans på vägen började vi tänka litet. Jag ber er att drömma stort igen och landet kommer än en gång anta djärva utmaningar. Jag ber er gå med mig in i denna otroliga och makalösa rörelses nästa kapitel, där vi jobbar för välstånd hemma, fred utomlands och korsar nya gränser i forskning, teknik och rymden. Jag ber er tro på Amerika igen. Vi står inför många utmaningar men det är i sanning en spännande tid att leva i … Manuset har ännu inte skrivits.

Vi vet inte vad som kommer stå på nästa sida men det vi vet är att sidorna kommer skrivas av var och en av er. Var och en av er. Amerikaner kommer än en gång vara kaptener över sina egna öden. Jag har talat om vår stora rörelse, men det är ni alla som är rörelsen, jag är bara budbäraren."

(övers. Ulf Sandmark).

red

2 kommentarer :

  1. Hysterin mot Ryssland får konsekvenser som Alexei Pushkov säger.

    "Alexei Pushkov, a member of the Duma—the Russian legislature—and former chairman of its foreign affairs committee, charged that Western propaganda about Russia organizing a “massacre” and “genocide” in Aleppo served to incite the attack.

    “The hysteria around Aleppo raised by the Western media has consequences,” Pushkov told Russian television. “This murder is precisely a consequence of attempts to blame Russia for all the sins and crimes she did not commit. They are completely ignoring the crimes of fighters in Aleppo, and that forms a distorted and false picture of what is happening in this city, which contributed to this terrorist act.”"

    SvaraRadera
  2. Ett sådant visionärt tal som ovan av Donald Trump finner vi inte hos våra mediokra och sömniga riksdagspolitiker i Sverige eller i något av Västeuropas länder för den delen. Inte undra på att EU blir panikslaget och förvirrat när några börjar säga enkla sanningar. Jag kan däremot undra varför SVT:s utsända som Carina Bergfeldt eller Erika Bergström inte ägnar Donald Trumps tal ett större allvar och publicitet.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.