annons

11 maj 2014

Frige Saibaba

Vår rullstolsburne vän Saibaba som är lärare på universitetet i Delhi plockades upp av indisk polis på universitetet i fredags, rapporterar Indiensolidaritet.

Polisen tvingade in honom i en bil och satte på honom en ögonbindel. De har tidigare trakasserat honom genom storma in i hans bostad på universitetet i september samt i januari i år. Anklagelserna mot honom går ut på att han har utgjort ett politiskt stöd för naxalitrörelen i Indien.

Faktum är att Saibaba sedan många år tillbaka har kritiserat den indiska regeringens militära kampanj som riktar sig mot ursprungsbefolkningens områden där naxalitrörelsen finns.


Vi vet att Saibaba i hemlighet har flugits till Nagpur som ligger i en annan delstat eftersom han i ett oövervakat läge lyckades låna en telefon av en städare på flygplatsen. Risken att han skall utsättas för tortyr är överhängande. Den indiska polisen utsätter regelmässigt politiska fångar för tortyr. På det hela taget är det politiska läget i Indien mycket allvarligt.


Indiens premiärminister Manmohan Singh har sagt att den ekonomiska utvecklingen är "farligt långsam". Därför skall allt som rör den ekonomiska utvecklingen betraktas som frågor som rör den nationella säkerheten. De som är motståndare till exploateringsprojekt, liberaliseringar och privatiseringar betraktas som utvecklingsfientliga och därmed anti-nationella, Indiens fiender. Ingen genuin folkrörelse i Indien undkommer idag att betraktas som kriminell i centralmaktens eller delstatsmyndigheternas ögon. Aktivister och ledare åtalas med uppdiktad bevisning och löper hela tiden risken att dödas av armé/polis/paramilitärer eller inhyrda torpeder.


Stöd Saibaba genom att visa myndigheterna att du känner till frågan och minska på det sättet risken för att de torterar honom. Skicka ett mejl till ambassaden i Stockholm och ställ några frågor:

Byt ut din profilbild på facebook till den bifogade bilden.


Läs mer om fallet här:
http://sanhati.com/articles/9849/


Med vänliga solidaritetshälsningar från

Föreningen Indiensolidaritet
(medlemskap och/eller prenumeration kostar 100 kr och sätts in på Swedbank 82172032789240).

Inga kommentarer:

Home