annons

7 maj 2014

Vänster och höger

Vänster - höger. Hitler övar framför spegeln 1925.


Idag publicerades en karta över Europa där den märkliga åsiktsregistreringsbyrån Expo har prickat in vilka länder det finns hotande extremistpartier.

Det är en karta som gör den politiska analysen fullkomligt platt. Om Gustav Fridolin kräver att Sverige ska börja inför egna sanktioner mot Ryssland som straff för vad väst har ställt till med i  Ukraina, är han då vänster eller höger, undrar jag?


Om CSU i Bayern går emot att Tyskland skickar spioner, s k militärobservatörer, vid sidan om det officiella OSSE, är det då höger eller vänster? De gröna i Tyskland stöder Nato-linjen, precis som de stödde Nato:s bombningar av Serbien.

På Expos karta finns stora märkliga vita fält.

Spanien är vitt (dvs inga högerextremister) på Expos karta. Där har parlamentet nyligen beslutat att oanmälda demonstrationer utanför statliga byggnader ska vara förbjudna och bötfällas med upp till 30 000 euro (ca 240 000 kronor) per deltagare.

Polen är vitt, trots att vi har en regim som präglas av klerikal fundamentalism och t ex har ett "moraliskt undantag" från EU för sitt abortförbud.

Rumänien är vitt, trots att regimen bedriver etnisk rensning mot landets romska befolkning, varav tusentals nu förstör sin hälsa frånför Ica och Systemet i Sverige).

Bosnien är vitt, trots att det är en diktatur under omvärldens "höge representant". Estland och Lettland är vita, trots att makthavarna för en synnerligen dubiös minoritetspolitik och har infört lagbegränsningar mot antifascistiska meningsyttringar.

I många fall kan man också ifrågasätta etiketterna. Hur kan man klassa UKIP, britternas "Independent party", nu största parti i mätningarna, som "högrextremistiskt"? De vill ha en reglerad invandring, samarbete med Ryssland m fl rimliga åsikter. Är dom högerextrema medan operettfiguren Herman van Rompuy, låtsaspresident i en låtsasunion med låtsasval, som säger att vi helt enkelt ska "utvisa EU-medborgare som inte försörjer sig själva och har blivit en
orimlig börda", skulle vara vänster?

Varje seriös analys kräver ju att man har något så när klara kriterier för beteckningar som höger och vänster.

De som är emot krig (Rosa Luxemburg, den unge Ture Nerman, Lenin etc.) är vänster medan de som främjar krig är höger.

De som är för otyglad kapitalism och ökade klasskillnader är höger och de som kämpar mot detta är vänster.

Jürgen Elsässer menar att inga av de etablerade partierna idag fyller kriterierna för vänster. I olika grad är de integrerade i systemet. Hoppet, menar han, står till folkliga gestalter som Robin Hood, Klaus Störtebeker, Thomas Müntzer und Wilhelm Tell.

I dagens värld kan man dock vara säker på att de skulle stämplas som fascister, rasister och extremister innan de öppnat munnen. Elsässer själv är naturligtvis mångfaldigt stämplad som "gammal kommunist" och "högerpopulist" på en och samma gång.

Makthavarnas härskartekniker har förfinats. Folket i Bild/Kulturfront har historiskt sett varit ett framgångsrikt försök att bryta de styrandes "problemformuleringsprivilegium" för att tala med Lars Gustafsson.

Denna svarta diamant bör inte bara vårdas. Det måste skapas flera sådana motståndsnästen. Platser dit människor är välkomna vare sig de kallar sig höger eller vänster, oavsett religion och personliga preferenser i övrigt kan enas om klara krav.

När fascismen slår till går det alltid som det gick med Malcolm X:s pappa och mamma i djupa Södern (ursäkta min halsbrytande association). Ku Klux Klan anställde mordbrand mot familjen och åtalade sedan pappan för olaga vapeninnehav och försäkringsbedrägeri. Sen säger mordbrännarnas präster att offren inte ska känna hat. Mördarna var demokrater. Offren var extremister.

Fascismen förnekar sig aldrig.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Home